"Det handlar om ekonomin, dumskalle"

NYHETER

Färsk statistik från USA:s motsvarighet till Statistiska centralbyrån visar att över 37 miljoner amerikaner levde 2007 i fattigdom och nästan 46 miljoner saknade sjukvårdsförsäkring.

Antalet som definieras som fattiga har därmed ökat med 800 000 personer på ett år.

Därmed ökar pressen på president Bush, som redan kritiseras hårt för sin ekonomiska politik, med stora skattesänkningar för de rika och ett närmast astronomiskt budgetunderskott. Jobbtlillväxten under de senaste åtta åren är den sämsta på ett halvt sekel.

Arbetarbakgrund

De nya uppgifterna kommer ge ännu mer ammunition åt det pågående demokratiska konventet i Denver. De kommer dessutom samma dag som vice presidentkandidat Joe Biden ska tala. Biden har gjort en stor sak av sin arbetarbakgrund och kampanjmaskineriet framställer honom som en politiker som förstår den allt mer pressade arbetar- och medelklassen.

Ekonomin viktigaste

På senare tid har väljarna uppgett just den ekonomiska krisen som den viktigaste valfrågan. Irakkriget är nu på andra plats. Det är fortfarande en viktig fråga, men få, om ens någon, presidentvalkampanj i det här landet har vunnits på utrikespolitiken.

Därför ger den nya ekonomiska statistiken Obamas kampanj en möjlighet att förtydliga sig. Obama har länge kritiserats för att han inte klart nog lagt fram alternativet till de senaste åtta årens politik. Hans medarbetare säger nu att Obamas tal inför konventet på torsdag i huvudsak kommer handla om detta. Han kommer talar om "lunch-boxfrågor", vilket i amerikansk politisk retorik betyder vardagsfrågor. Sånt som berör vanliga människor.

Upprepade

"Det handlar om ekonomin dumskalle", upprepade Bill Clintons chefsstrateg James Carville gång på gång under presidentvalet 1992.

Det kan mycket väl vara sant den här gången också.