Hon kan få avtjäna straffet i Tyskland

Foto: Schürrer kan lida av en allvarlig psykisk störning. Efter att undersökningen är färdig kommer tingsrätten att sammanträda igen och avkunna dom och påföljd. Det innebär ett val mellan psykvård och fängelse.
NYHETER

32-åriga Christine Schürrer är enligt Västmanlands tingsrätt skyldig till Arboga-morden.

Nu visar det sig att hon kan få avtjäna straffet för Arboga-morden i Tyskland.

Då omprövas domen för att passa tysk straffskala.

–Vi tar ställning till om det blir för stor skillnad jämfört med de svenska reglerna. Om det skiljer sig för mycket kan det vara ett skäl att säga nej, säger Miriam Ingeson, ämnesexpert vid justitiedepartementet till Svenska Dagbladet.

Christine Schürrer är enligt Västmanlands tingsrätt skyldig till mord men domen har ännu inte fallit. Först ska hon genomgå en rättspsykiatrisk undersökning vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Huddinge. Den görs för att utreda om hon led av en psykisk störning vid tiden för gärningen och om hon lider av en störning även i dag.

När domen väl har fallit kan tyska Christine Schürrer om hon vill hon ansöka om att få avtjäna sitt straff i sitt hemland. I det aktulla fallet måste både Sverige och Tyskland godkänna återtagandet, skriver SvD.

Tysk straffskala

Enligt tysk lag kan man då ompröva domen för att anpassa den till tysk straffskala. Det innebär att tyska läkare och domare efter återförandet avgör hur långt straffet blir för den dömda kvinnan.

Men experter som SvD har talat med anser inte att det vore konstigt om kvinnan får avtjäna sitt straff i Tyskland om hon så önskar. Och även i Sverige omvandlas straff i de fall då svenska medborgare återtas för att avtjäna straff för brott de har begått utomlands.

Miriam Ingeson som är ämnesexpert vid justitiedepartementet tror inte att det finns någon risk för att Tyskland inte skulle hålla vad man lovat när det gäller hur straffet kommer att utformas.

– Det skulle vara politiskt omöjligt att bryta, säger hon till SvD.