Nyheter

Bodström KU-anmäls

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

NYHETER

Förre statsministern Göran Persson och förre justitieministern Thomas Bodström anmäls till konstitutionsutskottet med anledning av nya uppgifter om vad de visste då två terrormisstänkta egyptier avvisades 2001.

Avvisningen till Egypten med hjälp av amerikanska CIA-agenter har redan granskats av KU.

– Då förnekade Bodström och Persson att de kände till att CIA-agenter var inblandade. Om det visar sig att de har ljugit i KU, så är det väldigt allvarligt, säger den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé.

Nya uppgifter

Han hänvisar i sin KU-anmälan till nya uppgifter i en bok som skrivits av Anna Lindhs vän och tidigare pressekreterare, journalisten Eva Franchell som arbetar på Aftonbladets ledarredaktion. Uppgifter som säger att både Göran Persson och Thomas Bodström visste om vad som skulle ske.

– Det är viktigt att skuldbördan är rättvist fördelad, säger Tobé, som pekar på att Lindh fick ta på sig ansvaret för att CIA-agenter användes för att avvisa de terrormisstänkta till Egypten.

Lindh har dock inte kunnat gå i svaromål, eftersom hon mördades 2003, innan fallet avslöjades i media.

Ytterligare anmälan

Även riksdagsledamoten Tobias Krantz, Folkpartiet, anmäler Göran Perssons och Thomas Bodströms agerande i ärendet till granskning i KU.

– Konstitutionsutskottet bör på nytt granska ärendet. Granskningen bör särskilt inriktas på att klarlägga och bedöma Göran Perssons respektive Thomas Bodströms ansvar i fråga om beslutet och omständigheterna kring avvisningen, säger Tobias Krantz i ett pressmeddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter