Bo Bylund petas som generaldirektör

Publicerad:
Uppdaterad:

Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund tvingas sluta.

Ett politiskt beslut som kan förlama Arbetsförmedlingen, menar Saco, som kritiserar hanteringen.

Bo Bylund.
Foto: Oskar Lürén
Bo Bylund.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inledde på torsdagen samtal om chefsbytet med Bylund.

– Arbetsförmedlingen har genomgått en mängd stora förändringar och nu när omorganiseringen börjar sätta sig börjar det bli dags att hitta en ny ledning. Det är egentligen ganska odramatiskt. Vi hoppas ha hittat en ny ledning i början av hösten, säger Sven Otto Littorin till TT.

Rekryteringsprocess

Bo Bylunds förordnande som generaldirektör går ut först 2011, men Littorin utgår från att han inte vill vara kvar när en rekryteringsprocess drar i gång.

TT: Det har funnits vissa motsättningar mellan regeringen och Bylund som kallades ”socialdemokratisk valarbetare” av Reinfeldt innan valet. Får han sparken?

– Nej, han får absolut inte sparken. Och det här är ingen politisk bedömning. Om det hade handlat om det hade vi gjort det direkt efter valet.

Förtroende

Littorin säger att diskussioner nu förs med Bylund om framtida uppdrag.

– Jag har ett gott förtroende för Bylund som har gjort ett bra arbete med omorganiseringarna. Vi vill ta vara på hans erfarenhet. Bylund är rätt man på fel plats. Han passar bättre någon annanstans, säger Littorin.

TT: Hur tror du att Bylund ställer sig till att sluta som generaldirektör?

– Det är klart att han inte är alldeles för glad och det har jag full respekt för. Anledningen till att vi går ut så här är att vi inte vill göra det här i skymundan utan komma i gång med en öppen rekryteringsprocess.

Saco kritiskt

Heike Erkers, ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen, är kritisk till hanteringen.

– Det är en märklig hantering av en viktig position att först ge uppdraget att genomföra en stor förändring och sedan ta bort personen mitt i förändringen. Det måste vara en politisk handling, säger Erkers.

– Det här är illa hanterat. Det blir stora konsekvenser dels internt inom Arbetsförmedlingen, dels gentemot kunder som kommuner och arbetstagare. Det kommer att skapa en situation med stor osäkerhet och en arbetsförlamning.

Erkers oroar sig för att det ska spä på kritiken mot Arbetsförmedlingen.

– Det väcker dessutom frågor om hur regeringen hanterar höga chefer. Först var det rikspolischefen som fick gå och nu Bylund, säger hon.

Bo Bylund ville inte ge några kommentarer på torsdagen.

TT

Publicerad: