Nasa: Det finns vatten på Mars

avAnna Petersson, Annika Berge

NYHETER

Rymdsond har ”smakat” på vatten

1 av 2 | Foto: AFP NASA
En mosaik av ungeför 400 foton tagna under de första veckorna efter att rymdsonden Phenix landade på Mars norra arktiska slätt.

Nasa kan nu bekräfta att det finns vatten på Mars. Den amerikanska rymdsonden Phoenix har för första gången identifierat vatten i ett jordprov från planetens yta.

Rymdsonden Phoenix har för första gången tagit upp och ”smakat” på marsianskt vatten. Man har tidigare sett tecken på att det skulle finnas is på planeten, och nu har kemiska tester kunnat bekräftat detta, uppger BBC.

Även i förra veckan plockade en styrarm upp isbitar från Mars yta, men då lyckades man inte föra över dem ombord.

Forskare ska nu studera proverna för att se om planeten någonsin var, eller är, bebolig. Man har också plockat upp torra markprov, och ska undersöka om det finns organiskt material i dem. Resultatet väntas bli klart om några veckor.

Vill dra full nytta av Phoenix

Phoneix landade på Mars den 25 juni för ett tre månaders långt grävprojekt. Hittills har det lyckats väl och projekttiden förlängs med 90 dagar.

– Phoenix är i gott skick och vi vill dra full nytta av att den är på en av Mars mest intressanta platser, säger forskaren Michael Meyer.

Undersöker isens historia

Det innebär att man får tid att gräva två nya diken mellan högar där isen ligger längre tid och har varierande egenskaper.

– Vi vill studera isens historia, och se om isen någonsin har smält och skapat en flytande miljö, säger Peter Smith som leder projektet.

Genom detta hoppas gruppen få svar på om området kan vara beboligt och om det periodvis finns flytande vatten.