"Vi får ständiga rapporter om nya döda"

NYHETER

Louise Bermsjö från Sida om livet i Tbilisi

1 av 2 | Foto: Louise Bermsjö med Ella, fyra månader.

I Tbilisi är läget lugnt – vilket är mycket ovanligt.

– Georgierna är ett kvällsfolk, det brukar vara liv och rörelse i stan. Nu stannar alla hemma och följer konflikten i stället. Vi får ständiga rapporter om nya döda, säger Louise Bermsjö från svenska Sida.

Hon arbetar som programhandläggare för Sida och bor själv i Tbilisi med man och barn.

Den känsla hon har är att befolkningen är väldigt orolig.

– Min granne är jätterädd. Hon undrar hur det ska gå för de unga – hon har ju redan varit med om ett krig och vet vad det innebär, berättar Louise Bermsjö.

Hur tar sig rädslan uttryck?

– Georgerna är kvällsmänniskor och borde vara ute på stan nu. Men i stället stannar folk hemma och följer utvecklingen, man vill veta vad som händer. Det har varit dämpad stämning hela dagen.

Samtidigt, påpekar hon, så känner sig Tbilisiborna inte delaktiga i konflikten.

– Hittills har ju inte områden utanför Sydossetien blivit aktivt indragna i konflikten. Men en del har naturligtvis släktingar i Sydossetien. De är jätteoroliga.

Vad tror folk kommer att hända? Hur går snacket?

– Det är väldigt olika beroende på vilka man frågar. Att något skulle hända var väntat eftersom vi sett en upptrappning angånde Abchasien. Men att det skulle gå så här snabbt och gälla Sydossetien var oväntat. De flesta i Tbilisi är avvaktande. De tror inte att de själva kommer att dras in i konflikten.

Hur har dina barn reagerat?

– De är så små, min minsta är bara fyra månader. Men min fyraåring funderar över vad som händer. Vi har förklarat för honom att det är krig.

Själv anser Louise Bermsjö att situationen är "otroligt oroväckande".

– Det har ju verkligen eskalerat snabbt och risken för ett mardrömscenario är stor. Konflikten är väldigt aktivt nu. Vi får ständiga rapporter om fler döda.