USA dödade 64 civila

avJenny Stiernstedt, Tobias Österberg

NYHETER

"Pinsamt, känsligt och fel i alla avseenden"

Foto: Rafiq Maqbool
Amerikanska soldater patrullerar i Garmser i Afghanistan den 11 juli.

USA skulle jaga talibaner i Afghanistan.

Men dödade 64 civila.

Bland offren fanns kvinnor, barn, läkare, barnmorskor och en brud på väg till sitt bröllop.

USA:s militär dementerade först kategoriskt uppgifterna om civila dödsoffer efter förra veckans flygattacker mot misstänkta talibankrigare.

Nästan omedelbart efter det att USA:s militär rapporterat två framgångsrika slag mot talibangerillan den 4 och 6 juli, kom uppgifter som gav en helt annan bild av händelserna.

Ögonvittnen och lokala tjänstemän berättade om döda och sårade civila.

Nu slår två utredningar fast att 64 civila dödats.

Dystra besked

– Jag vet inte vad det beror på, om det var misstag eller avsiktligt. Men man får ju inte angripa civila mål. Det är både lagstridigt och en väldig pr-miss, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet, till aftonbladet.se.

Hon menar att det alltid slår tillbaka negativt mot dem som attackerar de civila. Men hon tror inte att det kommer att påverka USA:s fortsatta krigföring i landet.

– Nej, jag tror ärligt talat inte det. Att de först förnekade attackerna är säkert inte unikt för USA. Däremot är det pinsamt, känsligt och fel i alla avseenden. Den övriga civilbefolkningen blir antagligen mer negativt inställd till USA, medan Busgh-regimens syfte är det motsatta.

Uppgiften om de civila dödsofferna kom efter att president Hamid Karzai hade beordrat en utredning. Det visade sig då att 17 personer omkommit i nordöstra Nuristan och 47 i Nangarhar i öst.

– Vi uppdagade att 17 dödats och 9 sårats, sade general Mohammed Amin vid försvarsdepartementet, som deltog i en av utredningarna.

– Samtliga var civila, fortsatte han.

Burhanullah Shinwari som ledde den andra utredningen berättade att ett följe på väg till ett bröllop attackerats två gånger.

Av de 47 döda var 39 kvinnor och barn, bland de döda fanns även bruden.

Ett liv – 12 000 kronor

Följet anfölls två gånger på väg till brudgummens by.

– Det finns varken talibaner eller al-Qaida inom flera kilometers håll från attackerna, sade Shinwari, som är vice talman i parlamentet. Han tillade att släktingarna fått motsvarande 12 000 kronor för varje död anhörig.

En talesman för USA:s militär sade att han inte kunde kommentera uppgifterna, eftersom det pågår en separat amerikansk utredning om attackernas konsekvenser.

– Jag försäkrar att vi inte medvetet angriper civila mål, vi gör stora ansträngningar för att undvika civila dödsfall, sade talesmannen.