Rysk diplomat: anfall piraterna

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Rysk NATO-ambassadör vill anfalla piratnästen i Somalia

Piraterna som kapat den enorma tankern Sirius Star kräver lösensumma för att släppa fartyget.
Piraterna som kapat den enorma tankern Sirius Star kräver lösensumma för att släppa fartyget.

Om världsamfundet vill göra sig av med piratplågan finns det bara en sak att göra, enligt den ryske NATO-ambassadören Dmitry Rogozin.

– NATO, EU och andra borde sluta försöka slåss mot piraterna till havs, och utplåna piratnästena utmed kusten i en landoperation, säger han.

Foto: AP
Den ryske NATO-ambassadören Dmitry Rogozin föreslår landanfall för att få bukt med de somaliska piraterna.

Metoden är inte oprövad. Redan 1815 bombade amiralen Stephen Decatur Alger sönder och samman i ett försök att en gång för alla göra sig av med medelhavets piratplåga.

Det lyckades den gången, åtminstone tillfälligt. Och kanske är det något i den stilen Rogozin nu tänker sig.

Saknar mandat

Redan för ett halvår sedan föreslog Rogozin en gemensam operation mellan Ryssland och NATO mot piraterna som har sina landbaser i den somaliska regionen Puntland.

Sedan dess har 80 fartyg attackerats varav 32 kapats. Fjorton är fortfarande kvar i piraternas våld liksom 280 sjömän, säger NATO-ambassadören enligt nyhetsbyrån AP.

Men en landoperation i Somalia skulle förmodligen behöva stöd minst från FN:s säkerhetsråd. Talespersoner för NATO har tidigare sagt att det mandat de har för att bekämpa piraterna till havs inte ger utrymme för några militära operationer på land.

Fryspunkten

En förklaring till att NATO inte nappat på den ryska idén kan vara att relationerna mellan alliansen och supermakten varit nära fryspunkten sedan kriget i Georgien. Rogozin uttryckte också upprördhet om att NATO inte tydligt informerade om att inte bara den brittiska fregatten HMS Cumberland utan även den ryska fregatten Neustrashimy var med i förra torsdagens ”framgångsrika” eldstrid mot pirater utanför Afrikas horn.

Tre pirater dödades då.

– De ryska snabba och skickliga insatserna omnämndes inte med ett ord i NATO:s redogörelse för händelserna, säger Dmitry Rogozin.

Publicerad: