Nordkoreas ordattack mot USA

NYHETER

Nordkorea teg på årets sista dag om sitt löfte att redovisa hela sitt kärnvapenprogram före årsskiftet. Däremot gjorde kommuniststaten hetsiga utfall mot både USA och Sydkorea.

Dels anklagade Pyongyang USA för att planera att ockupera hela Korea, dels uppmanade regimen Sydkorea att riva en åtta meter hög mur – som inte existerar.

USA, Japan och Sydkorea beklagade alla att Nordkorea fördröjt rapporten om sin kärnvapenproduktion och sitt innehav av material till kärnvapen. Nordkorea skulle enligt avtalet ha nedmonterat sina kärnvapeninstallationer, däribland en stor reaktor i Yongbyon, före årsskiftet. I stället har arbetet bromsats upp, rapporterar japanska nyhetsbyrån Kyodo.

I utbyte mot nedmonteringen och redovisningen ska Nordkorea enligt avtalet få en miljon ton bränsleolja eller motsvarande energibistånd, plus diplomatiska fördelar.

Trögare takt

I början av november rapporterades att reaktorn i Yongbyon faktiskt hade börjat nedmonteras. Det var väntat att detta arbete skulle missa tidsgränsen av tekniska skäl. Men enligt Kyodo har Nordkorea dessutom meddelat USA att arbetsskiften har kortats.

En nordkoreansk tjänsteman motiverade i förra veckan detta med att energihjälpen till Nordkorea fördröjts.

En del analytiker tror att arbetet kommer att fördröjas i månader.

USA uttryckte sitt beklagande av situationen.

– Det är olyckligt att Nordkorea ännu inte har uppfyllt sina åtaganden, sade UD-talesmannen Tom Casey.

Om inte avtalet är uppfyllt vid midnatt mellan måndag och tisdag kan USA ta till påtryckningsåtgärder, sade Rob McInturff vid UD i Washington.

Påhittad mur

Nordkorea gick hårt ut mot USA på måndagen.

”Än en gång visar verkligheten att det inte finns någon förändring i USA:s avsikt att våldsamt invadera oss och ockupera hela Korea, fastän USA talar om fred och dialog”, skrev Nordkoreas kommunisttidning.

”Dialog och krigsinitiativ går inte ihop”, tillade tidningen bistert.

Under helgen uppmanade Nordkoreas medier Sydkorea att riva en kolossal betongmur mellan länderna, rapporterar Reuters. Problemet är bara att muren inte existerar. Den ”uppfanns” av Nordkoreas dåvarande diktator Kim Il-Sung i samband med att Berlinmuren föll 1989. De officiella medierna har aldrig korrigerat den nu avlidne Kim, utan i stället skapat en imaginär mur som är 5–8 meter hög, 19 meter tjock och som ska ha byggts på 1970-talet av en ”sydkoreansk militär fascistisk klick”.