Barnen får dela på 16 miljoner

NYHETER

Bergmans hus på Fårö inte värderat

Foto: Regissören Ingmar Bergmans fastighet på Fårö är taxerad till1,5 miljoner kronor. Det verkliga värdet är mycket högre.

Nu är bouppteckningen efter Ingmar Bergman klar.

Barnen får minst 16 miljoner kronor att dela på.

Under hösten har det förekommit uppgifter om att arvet skulle vara så stort som 50 miljoner kronor. Men enligt bouppteckningen som lämnades in till Skatteverket i fredags lämnar mästerregissören efter sig tillgångar värda 16 742 588 kronor.

Den största posten, på drygt 12 miljoner, är aktierna i egna bolaget Cinematograph AB. Näst största är fastigheterna på Fårö med taxeringsvärde på 1,5 miljoner kronor.

Ingen värdering

Det verkliga värdet är dock avsevärt högre. Ingen fastighetsmäklare som Aftonbladet talat med vågar sätta ett pris, men säger att det är flera miljoner högre än taxeringsvärdet. Inte heller advokat Claes Essén, som är boutredningsman, har låtit värdera husen.

– För bouppteckningsändamålet så räcker det med att ange taxeringsvärdet. Men sedan beror det på vad som ska hända med fastigheterna, säger han.

Lösöret i huset värderas till nästan 800 000 kronor. Inredningen består bland annat av Carl Malmsten-möbler, en litografi av Marc Chagall och en biosalong i källaren.

Bergmans dotter Lena Bergman vill inte avslöja om barnen tänker behålla huset inom familjen eller sälja.

– Det är en process som pågår, men jag vill inte kommentera den, säger hon.

Komma överens

Ingmar Bergman hade skrivit ett testamente där han ville att alla hans barn skulle få lika del av arvet.

Nu ska bouppteckningen registreras och sedan ska barnen försöka komma överens om hur arvet ska delas upp.

Ingmar Bergman dog 30 juli, 89 år gammal.