Radovan Karadzic är gripen

NYHETER

Har jagats i tolv år

1 av 3 | Foto: Överlämnas Serbien ska nu överlämna Karadzic till krigsförbrytartribunalen i Haag.

LONDON. Krigsförbrytaren Radovan Karadzic har gripits i Serbien.

Sedan 1996 har han varit en av världens mest efterlysta män.

– Det är en väldigt viktig dag för alla offer, säger FN:s chefsutredare Serge Brammertz.

Den i dag 63-årige bosnienserben anklagas bland annat för att ha organiserat massakern av närmare 8 000 muslimer i Srebrenica.

I Europa har liknande massavrättningar inte inträffat sedan andra världskriget, då Adolf Hitler gav ondskan ett ansikte.

Sedan dess är det Radovan Karadzic, bosnienserbernas högsta politiska ledare, som har burit det.

Omvärlden har gjort vad som stått i dess makt för att gripa honom.

Meddelades i tv

Så sent som förra året trängde sig Nato-soldater in hemma hos krigsförbrytarens barn, Sonja och Sasa Karadzic, för att pressa dem på information om hans gömställe.

Hustrun Ljiljana Karadzic, som likt barnen bor i Pale utanför Sarajevo, har vädjat till honom i tv, men alla insatser har varit förgäves.

Tills i går.

– Radovan Karadzic har lokaliserats och gripits i kväll, löd meddelandet från serbiske presidenten Boris Tadics kansli.

Greps redan i fredags?

Men viss förvirring kring hur gripandet verkligen gick till råder.

Enligt Radovan Karadzics advokat greps Karadzic på en buss i Belgrad i fredags, rapporterar AFP. Han har sedan dess hållits i förvar ”i ett rum någonstans”.

Advokaten säger att Karadzic kallar gripandet för en ”fars” och har ”utnyttjat sin rätt att inte svara på några frågor”. Karadzic uppges vara ”lugn och samlad”.

En förundersökningsdomare meddelade på tisdagsmorgonen att han slutfört de inledande förhören med Karadzic – ett första steg mot en utlämning till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Domaren ville inte avslöja några detaljer kring förhören, med hänvisning till sekretess.

Enligt serbisk lag har domaren tre dagar på sig att besluta om en utlämning. Om ett sådant beslut fattas har den åtalade sedan tre dagar på sig att överklaga. Därefter överprövas beslutet en domarpanel inom 72 timmar.

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag väntas ställa honom inför rätta för bland annat folkmord och krigsbrott.

Lättnadens suck

Gripandet fick omvärlden att dra en lättnadens suck.

Hustrun Ljiljana blev vid midnatt uppringd av dottern Sonja.

– När telefonen ringde förstod jag att något var fel. Jag är chockad. Förvirrad. Nu vet jag ändå att han är i livet, säger hon i The Times.

– Det är en väldigt viktig dag för alla offer som har väntat på det här i över ett decennium, säger Serge Brammertz, chefsåklagare vid Haagtribunalen, till AP.

Carl Bildt, som på 1990-talet var EU:s medlare i de jugoslaviska krigen, skriver om gripandet på sin hemsida:

Bildt är glad

”Ett utomordentligt glädjande besked. Jag upplevde själv hur frustrerande det var att han inte kunde ställas inför rätta omedelbart efter det att kriget i Bosnien hade avslutats. Nu visar en ny serbisk regering vilja och handlingskraft när det gäller att leva upp till sina internationella och europeiska åtaganden”.

Hur Radovan Karadzic, som var barnboksförfattare och psykiater, innan han inledde sin politiska karriär, har kunnat hålla sig gömd under alla år är en gåta.