Historien ligger i Dina händer

Publicerad:
Uppdaterad:
Viveka Hansson arbetssökande och bosatt i Malmö.
Viveka Hansson arbetssökande och bosatt i Malmö.

En dag skulle mamman till en flicka med korpsvart hår gå ut på stan. Hon var väldigt söt men mycket inbunden och lekte mest för sig själv. Ända sedan hon var liten fick hon höra samma fras om och om igen: Du kan gå hur långt som helst!

Men hon brydde inte sig om det utan hennes intresse låg mer i att sitta på sitt rum och samla på frimärken från hela världen.

Det var första gången hon var i staden och hon var därför mycket angelägen om att göra sig så fin som möjligt för att se den stora staden. Sagt och gjort, flickan med högra handen tryggt i mammans hand, gick de längs gågatan.

Flickan ville ha ett par fina örhängen, ett fint halsband och fina klämmor i håret. Röda skulle klämmorna

vara. Halsbandet skulle vara rosa. Det är inte så många på gågatan eftersom det är mitt på dagen. Några äldre människor är ute och strosar men plötsligt får hon syn på en man.

– Titta! ropade den lilla flickan, han har käpp! och pekade på en gammal gubbe med både käpp och hatt.

– Schs. Så där kan du inte säga, viskade mamman och drog bort henne till en sidogata.

De få människor som var på plats tittade alla på den lilla flickan.

– Vad söt hon är!! tänkte de, men vilken toka. Så kan hon inte säga. De skrattade och skakade på huvudet. Sedan tänkte de inte mer på det utan gick vidare med sina liv, sina bekymmer och sina livsöden.

Ingen tänkte på den här lilla episoden mer förrän många år senare. Tjugo år senare, vid en av de största internationella konferenserna med både Kofi Annan och George Bush som värdar finns det bara ett stort samtalsämne och det handlar om

händelseförloppet i Burma, hösten 2007.

Det är en vändpunkt för Burmeserna och kommer att finnas med i historieböckerna i evighet. Vad ingen kan gissa eller ana eller tro är att det finns ett samband mellan den här lilla flickan med korpsvart hår, vilken pekade på den gamle farbrodern med käpp och upploppet och kravallerna i Burma.

Vad Du glömmer bort är att den flickan är Du och historien ligger i Dina händer!

Min poäng är att ta aldrig något för givet. Sluta aldrig att ifrågasätta. Glöm aldrig bort Dig själv.

Sätt hur höga drömmar som helst Du önskar. Glöm inte bort att älska och det med hela hjärtat. Var sann mot Dig själv så lovar jag Dig en sak.

Du kommer att gå mycket längre än vad du någonsin kan ana och drömma om.

Viveka Hansson

Publicerad: