Skolmassakern i Florida

Floridaskyttens advokat: ”Han är ledsen, sorgsen och ångerfull”

avJosefin Silverberg

Nikolas Cruz, 19, har erkänt att han skjutit ihjäl 17 personer på sin gamla gymnasieskola.

Han greps drygt två timmar efter dådet – efter att ha varit på snabbmatsrestaurangerna Subway och McDonalds.

– Min klient är fullt medveten om vad som pågår. Han är en trasig människa, ett trasigt barn, säger 19-åringens försvarsadvokat Melisa Mcneill.

”Jag kommer att bli professionell skolskytt”, skrev en användare med namnet ”nikolas cruz” på Youtube förra året. En person slog larm om kommentaren till FBI och frågades ut, men den federala polismyndigheten kunde inte komma fram till vem som låg bakom kommentaren.

1 av 22 | Foto: MIGUEL GUTTIEREZ / AFP
Nikolas Cruz förs till Broward County i Ft. Lauderdale, Florida efter gripandet.

– FBI genomförde en databassökning och kontroller, men kunde inte identifiera vem som faktiskt låg bakom kommentaren, sa Rob Lasky vid FBI till det samlade pressuppbådet i går.

I november förra året, dog Nikolas mamma, Lynda Cruz, i lunginflammation, uppger en släkting i New York.

– Känslomässigt har han gått igenom mycket på kort tid i och med sin mammas död, säger hans försvarsadvokat Melisa Mcneill till pressen.

Nikolas Cruz var ingen nybörjare i vapenhantering. Han hade ett AR-15-gevär i ett låsbart skåp hemma hos den familj han flyttade in hos i Pompano Beach efter mammans död.

Familjen visste att han varit nedstämd efter sin moderns bortgång men hade inte sett några våldsamma tendenser hos Nikolas Cruz.

– Han var lite deppig men såg ut att börja få rätsida på det, säger familjens advokat Jim Lewis till Washington Post.

På alla hjärtans dag gick han inte till den skola för ungdomar med riskbeteenden som han börjat på efter att han stängts av från Marjory Stoneman Douglas High School.

Tog en Uber till gamla skolan

I stället tog han en Uber till sin gamla gymnasieskola i Parkland, med sig hade han sitt vapen och en väska med extra ammunition, uppger myndigheterna i Broward county.

Sheriffen Scott Israel förklarar hur Cruz tog sig in i skolan genom det östra trapphuset och sedan gick från klassrum till klassrum och avlossade skott.

Han fortsatte sedan upp till andra våningen där han sköt in i ännu ett klassrum. Därefter flydde han till tredje våningen, där han lämnade väskan och vapnet.

Försökte smälta in bland flyende elever

Nikolas Cruz tog sig sedan ut genom att låtsas vara en av alla de panikslagna studenterna som flydde ut ur skolbyggnaden.

Han lämnade skolområdet och tog sig till affären Walmart, köpte en läsk på Subway och satte sig på ett McDonalds ett tag.

När polisen hittade honom, genom att patrullerande polisen Michael Leonard fått syn på tonåringen, lät Cruz sig gripas utan någon större dramatik när han gick efter en väg, knappt två timmar efter massakern.

– Han såg ut som en typisk gymnasiestudent, säger Michael Leonard, till Miami Herald.

Cruz misstänks ha dödat 17 elever och skadat ett 15-tal. Han har erkänt sig skyldig till de brottsmisstankar som häktningsjuryn läst upp för honom.

Melisa Mcneill, som utsetts till Cruz offentliga försvarare, säger att det är en trasig och förvirrad tonåring hon har att göra med.

– Han är en trasig människa, ett trasigt barn. Den sorg som vårt samhälle känner, som jag känner för familjerna, den känner han också.

– Barnet som sitter mittemot mig är ledset, sorgset och ångerfullt. Han är fullt medveten om vad som pågår.

Uppgifter om kopplingar till högerextrem grupp

Det har rapporterat att Nikolas Cruz ska ha varit medlem i en högerextrem gruppering, Republic of Florida. En person som säger sig företräda gruppen menar att Cruz har ”uppfostrats” av en annan medlem och att han deltagit på träningsläger i Tallahassee-området i Florida, skriver organisationen Anti-Defamation League som varit i kontakt med ledaren.

Polisen säger dock att de inte kunnat hitta några kopplingar mellan Cruz och vit makt-gruppen, rapporterar Tallahassee Democrat.

ARTIKELN HANDLAR OM