Fondbolagen slår tillbaka mot kritiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-30

”Uträkningen är orealistisk – av politiska skäl”

Fondbolagens Förening är mycket kritiska till den uträkning som PPM gjort åt Uppdrag Granskning.

De menar att den bygger på orealistiska exempel.

– Det finns personer hos PPM som vill ha ett annat pensionssystem, säger föreningens VD Pia Nilsson och antyder att det finns politiska motiv bakom uträkningen.

Pia Nilsson.

I kvällens Uppdrag Granskning får de svenska fondbolagen sig en riktig känga. Programmet har låtit PPM, Premiepensionsmyndigheten, räkna ut hur mycket pengar som går förlorade i fondavgifter.

Summan i myndighetens uträkning är smått chockerande: nästan 50 000 kronor. Men nu slår Fondbolagens Förening tillbaka. Föreningens VD Pia Nilsson menar att uträkningen är orealistisk och direkt felvisande på flera punkter.

”Bara tre av 783”

Hennes främsta kritik gäller storleken på den årliga avgift som PPM använt sig av i exemplet.

– De räknar med en avgift på 1,5 procent. Av de 783 fonder som finns är det tre som har en sådan avgift eller högre. 783 fonder ligger alltså under 1,5 procent och genomsnittet ligger på 0,3 procent. Det är ganska stor skillnad, säger hon till aftonbladet.se.

”Märklig avkastning”

Pia Nilsson menar också att det är mycket märkligt att sifferexemplet utgår från att avkastningen under de 33 åren skulle bli 0 procent.

– Räknar man till exempel med 7,5 procents avkastning så ger fonden 988 procent i värdeökning på 33 år. Stiger fonden med nästan 1 000 procent så känns kanske inte avgiften lika betungande.

Är 7,5 procent en mer realistisk avkastning?

– Jag har tittat på aktiefondernas utveckling de senaste tio åren och de har stigit med 8 procent. Det finns inga fonder av den här typen som har funnits i 33 år ännu så det är lite svårt att jämföra.

Grundfelet i räkneexemplet menar dock Pia Nilsson att fokus ligger på avgifter istället för på avkastning. Hon menar att det är viktigt att vara prismedveten men vill samtidigt framhålla att det inte alls är säkert att man får mer pengar bara för att man betalar mindre i avgifter.

– Har man satt in 800 kronor i månaden i allemansfonden skulle man i dag ha drygt en miljon kronor. Hade man satt in samma belopp på ett allemanssparkonto hade den summan varit 250 000 kronor

Varför tror du att PPM har räknat på det här sättet?

– Jag sätter ett stort frågetecken för det. Men jag vet att det finns vissa personer på PPM som inte vill ha det här pensionssystemet och som tycker att det här är ett dåligt system.

Menar du att det finns en politisk dimension i det här?

– Ja, jag vet inte. Jag sätter ett frågetecken för det också, men jag är förundrad.

ANNONS