"Det här skrämmer mig"

avSusanna Vidlund

Stjärnkocken Melker Andersson om skolmaten

Han är en av Sveriges mest kända kockar.

Nu går han till angrepp mot skolmaten och matsnusket som uppdagats på Lundby centralkök i Göteborg.

– Under min tid i tv-programmet "Matakuten" besökte jag skolkök som visserligen hade brister men som hygienmässigt ändå var okej. I det här fallet har man ju totalt tappat kontrollen och det skrämmer mig, säger han till aftonbladet.se.

En sorglig upplevelse. Så beskriver Melker Andersson kvaliteten på skolmaten som serveras till barnen i Sverige.

– Det är klart att det finns undantag men generellt sett är det en alldeles för liten satsning på skolmat och för lite fokus på kvaliteten. I skolans värld verkar man prioritera andra saker.

Inte förvånad

Att personal på Lundby centralkök i Göteborg slevar upp pasta på golvet och sedan låter det serveras till skolbarn, förvånar inte Melker Andersson men det skrämmer honom.

Skulle det kunna gå till så här på en restaurang?

– Det vet jag inte men det låter ju konstigt. I min värld existerar inte det där. Men jag kan ju inte gå i garanti för en hel bransch så klart.

Har du något tips till storköken och skolköken där ute hur man kan förbättra skolmaten?

– Jag tycker att storköken ska certifieras. Det ska ställas krav och i de fall där man inte klarar certifiering på den nivå som myndigheterna kräver då ska man styras hårdare, vara med i ett utvecklingsprogram där man blir tvingad att arbeta efter en manual för att nå ett ett mål.

Liten matglädje

Melker Andersson som själv har barn är kritisk till att storköken har så stor frihet att laga den mat man vill och på det sätt man önskar.

– Kvaliteten är så varierande att det bevisligen inte fungerar. Man måste centralstyra det hårdare och ställa krav. Man måste omgående börja certifiera skolorna.

Melker Andersson är född 1962 och minns själv skolmaten som serverades på 1970-talet. Det var då storköksidén kom till.

– I stället för kockar började industrin laga mat åt skolorna. På den tiden hade man inte den kunskap som man har idag. I dag vet vi vad bra mat är och vad dålig mat är. Men visst fanns det synpunkter även på den tiden. Potatisen serverades med en hinna över sig. Maten var trist och det var väldigt lite matglädje. Det är exakt samma i dag. Det har inte hänt någonting, utan de flesta skolor står still och stampar på samma sätt som man gjorde på 70-talet.