"Det naturliga vore att INTE få bonus"

avLinda Hjertén

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om AMF

Vid lunchtid kom beskedet att AMF delvis backar om sina hårt kritiserade bonusar.

Men det märkliga är att de överhuvudtaget betalades ut från början, anser Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin.

– Jag lastar direktörerna mindre än styrelsen. Erbjuder man en människa en miljon så är det väldigt svårt att tacka nej, säger hon.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Hela förmiddagen satt ledningen för AMF Pension, Sveriges ledande pensionsbolag, i krismöte.

Efteråt meddelades att två av cheferna nu väljer att avstå från sina ersättningar och att AMF:s styrelse har beslutat att helt slopa bonusar i lönesystemet.

– Det är så konstigt. För de flesta människor förefaller det ganska självklart att man inte kan få extra ersättning när det går dåligt. Jag menar, när ens kunder drabbas så verkar det ganska naturligt att cheferna inte kan få extra betalt, säger Lena Mellin.

– Men i näringslivet verkar det självklart att hur det än går ska man få bonus, något som ingen människa utanför de kretsarna begriper.

"Ändrar sig i sista sekund"

Häromdagen var det SEB som fick kritik för sina höga bonusar och löner.

– Samma saker avslöjas hela tiden. Det slutar med att de ansvariga alltid ändrar sig i sista sekund eller efter sista sekund, som i det här fallet. När de får kritik så backar de. Det är bra att de backar men väldigt konstigt att man överhuvudtaget fattar sådana här beslut från början.

Mellin säger att hon lastar direktörerna mindre än styrelsen.

– Erbjuder man en människa en miljon så är det väldigt svårt att tacka nej. Det är styrelsen som är de som visat bristande omdöme.

Hur mycket skadar det här AMF:s förtroende?

– Jag tror att människor innerst inne hyser uppfattningen att banker och försäkringsbolag bara är ute efter att lura dem. Nu får de vatten på sin kvarn. I verkligheten blir man ju inte lurad men många ekonomer talar nog ett annat språk än sina kunder.