Svenskar testas för svininfluensa

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Det finns en risk att det blir pandemiskt"

Minst sex svenskar som varit på resa i Mexiko testas för svininfluensa.

Ett virus som riskerar sprida sig över världen.

– Vi har rätt många som åkt till USA och Mexico som nu är skärrade, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till Aftonbladet.

De sex provtagna svenskarna har influensaliknande symptom som feber, hosta och muskeltrötthet. De befinner sig i ett spann från södra Sverige till mellersta och i lite större städer, uppger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, för TT.

Tar några dagar

Proverna, som tas från näsa och svalg, kommer till Smittskyddsinstitutet i Solna under måndagen. Det tar några dagar att fastställa huruvida det är svininfluensa, men en indikation kan komma redan sent på måndagen.

– Om vi är riktigt duktiga kan vi ha diagnostik den här veckan, men möjligheten att utesluta svininfluensa har vi redan nu, säger Annika Linde till Aftonbladet.

Kan snabbt spridas

– Det har en viss potential har vi märkt. . . det finns risk att det blir ett pandemiskt virus, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, till TT.

Det vill säga, viruset riskerar att sprida sig över stora delar av världen.

Det beror på att svinviruset H1N1 är ett helt nytt virus som ingen människa ännu utvecklat immunitet emot. Viruset har segment från gris, fågel och människa – en sammansättning som forskarna aldrig sett tidigare.

– Det är oroväckande att det smittar från människa till människa. Då riskerar många att insjukna samtidigt, säger Brytting.

Finns lager

Enligt Socialstyrelsen har Sverige ett lager av i huvudsak av Tamiflu och Relenza som motsvarar behandling av 20 procent av befolkningen.

Utöver det finns medicin för ytterligare fem procent av befolkningen; det ska användas som profylax för att hålla samhällsviktig verksamhet uppe om en pandemi bryter ut.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD), säger till TT att de lager av antiviruspreparat som finns i Sverige mycket väl för våra behov.

– Men det är inte lyckat om alla börjar använda dem innan man känner till smittskyddsläget. Då finns det en risk för att det utvecklas en resistens mot preparaten, sade hon.

Få svenskar i Mexiko

På måndagen gick telefoner och e-postlådor på Smittskyddsinstitutet varma. Men få svenskar befinner sig just nu i Mexiko, där upp till 100 personer befaras ha dött av viruset.

Fritidsresor, Ving och Apollo har sammanlagt inte fler än knappt 20 svenska resenärer i eller på väg till Mexiko eftersom högsäsongen där är över.

Publicerad: