Nyheter

Flygplan träffade av livsfarlig grön laser

Av: 

Natalie Roos Holmborg

NYHETER

Två flygplan utsattes för olaglig grön laser när de landade på Landvetter.

Nu har flygbolaget City Airline anmält händelsen till polisen och Arbetsmiljöverket.

Samtidigt rapporterar Transportstyrelsen minst 20 liknande fall bara i år.

De två planen bestrålades med en typ av olaglig grön laser under inflygningen till Landvetters flygplats den 16 september i år.

–Vi ser jätteallvarligt på det inträffade och samarbetar med polisen. Det är första gången vi utsätts för detta och det är utan tvekan en flygsäkerhetsfråga, säger City Airlines säkerhetschef Maria Lundén.

Lasern kan göra person blind

Den starka gröna lasern är förbjuden i Sverige och köps oftast via internet. Medan en röd laserpekare ofta uppnår någon milliwatt överstrider den gröna strålen många gånger fem milliwatt och har en räckvidd på upp till 20 km. Den kan därför leda till allvarliga brännskador på ögonen och i värsta fall göra en person blind.

–Om piloten tittar in i ljuset blir det som en blixt och han kan inte se. Det är naturligtvis mycket allvarligt och kan leda till en olycka, säger Maria Lundén.

Nytt fenomen

För Håkan Asterhall som tagit emot anmälan på Arbetsmiljöverket är detta ett nytt fenomen:

– Jag har inte stött på detta tidigare och tror det här är den första anmälan, säger han.

Arbetsmiljöverket har nu begärt in en arbetsskadeutredning av City Airline. De vill veta vad flygbolaget tror ligger bakom händelsen och vilka åtgärder de vidtagit.

– Om jag anser att det finns brister gör jag en inspektion och kan ställa krav på dem att åtgärda det, säger Håkan Asterhall.

Fler än 20 fall i år

Nyligen lyste någon även med den gröna lasern mot ett flygplan under inflygning till Skvasta flygplats. Ännu en okänd person pekade med laser in i cockpit på ett fraktflygplan nära Malmö Airport i Skurup.

Totalt har det enligt Transportstyrelsen varit fler än 20 liknande fall bara i år, rapporterar SR.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: