Mejla

Wolfgang Hansson

Ny mur hot mot fredssamtal

NYHETER

Netanyahu väljer murar och robotförsvar framför eftergifter

Är fler murar verkligen lösningen på Israels problem?

Kombinerat med ett nytt robotförsvar är risken stor att murarna ersätter en verklig fred.

Senaste murbygget är ett led i premiärminister Benjamin Netanyahus politik att skapa säkerhet för Israel utan att tvingas göra några smärtsamma eftergifter.

Även om muren mot Egypten inte är lika politiskt kontroversiell som den redan byggda betongbarriären mot de palestinska områdena på Västbanken så råder det ingen tvekan om syftet.

Netanyahu var själv mycket tydlig efter att ha gett klartecken till bygget.

– Jag fattade beslutet att stänga Israels södra gräns för infiltratörer och terrorister, sa han.

Nytt robotförsvar

Han är rädd att nu när Israel lyckats stoppa terrorattacker med muren mot Västbanken så ska presumtiva självmordsbombare och terrorister istället försöka ta sig in via Egypten.

Tillsammans med alla de illegala invandrare som Israel också vill stoppa för att inte ytterligare "tunna ut" landets judiska folkmajoritet.

I grunden handlar detta om Israels vilja att skapa fred med palestinierna. Verklig fred kräver förhandlingar. I dessa förhandlingar måste Israel ge bort något för att få fred. Saker som att dela Jerusalem och stoppa byggandet av nya judiska bosättningar.

Netanyahu vill inte gör det. Han vill inte ha en palestinsk stat (även om han tvingats göra en läpparnas bekännelse). Han tror att Israel istället kan göras säkert genom att avskärma sig från palestinierna. Med exempelvis murar.

Raketbeskjutningen under Libanonkriget 2006 och från Gaza blev ett allvarligt bakslag för den politiken. Mot raketer hjälper inga murar.

Istället har Israel utvecklat ett nytt robotförsvar som ska skjuta ner inkommande robotar och artillerigranater. Systemet kallas Järnkupolen, Iron Dome. Israel har precis avslutat testerna av Järnkupolen och tror att systemet ska kunna användas i verkligheten från och med i sommar.

Murar istället för fredsförhandlingar

Israelisk militär hävdar att robotförsvaret i testerna lyckats skjuta ner varenda robot.

Dåliga nyheter för den islamistiska rörelsen Hamas som styr Gaza och i så fall går miste om sitt främsta maktmedel mot Israel.

Ingen kan gärna invända mot att Israel försöker hitta sätt att försvara sin civilbefolkning mot raketattacker eller självmordsbombningar.

Problemet är att det verkar som Israels regering väljer murar och robotförsvar istället för fredsförhandlingar.

När USA:s president Barack Obama försökte pressa Netanyahu att frysa alla bosättningar för att få igång fredssamtal sparkade den israeliske ledaren bakut. Allt han gått med på är ett temporärt byggstopp som inte omfattar det mest känsliga området Östra Jerusalem.

Istället lägger Netanyahu sitt krut på fler murar.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: