Mardrömmen har bara börjat

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre miljoner människor ropar efter hjälp - som inte kommer fram

1 av 7 | Foto: Gregory Bull
En man letar efter anhöriga bland alla kroppar som nu ligger helt öppet på gatorna i Port-au-Prince.

Två dygn efter jordbävningen ekar Haitis rop på hjälp över hela världen.

Minst 50 000 människor dog i katastrofen och tre miljoner har blivit hemlösa.

Men mardrömmen har bara börjat.

Hjälpen når bara fram till ett fåtal av de nödställda.

Haiti vilar i dammiga ruiner, rester av det som fram till i tisdags kväll var människors bostäder. Ohyggliga bilder av sårade och döda sprids över världen i en aldrig sinande ström.

Ett av världens fattigaste länder är nu också ett land i totalt kaos, enligt Charles Vincent talesperson för FN:s matprogram WFP.

Flyg stoppas

Men fortfarande på torsdagskvällen svensk tid hade bara ett fåtal hjälpsändningar nått de drabbade.

Enligt Röda Korset har minst 50 000 människor dött. Därutöver har uppskattningsvis tre miljoner människor tvingats se sina hem förvandlas till högar av sten och bråte.

I huvudstaden Port au Princes ligger fortfarande mängder döda kroppar längs de söndertrasade gatorna.

Haiti är nu helt beroende av hjälp från omvärlden. USA:s president Barack Obama lovade i ett uttalande att hjälpsändningar ska gå dygnet runt till Port au Prince. Men från huvudstadens flygpats kom under torsdagskvällen beskedet att man inte klarar av att at emot fler flygplan.

Når bara en bråkdel

Både FN och Röda Korset vittnar om att det svåraste arbetet blir att nå ut till de nödställda. Vägnätet är i stora delar helt förstört och av FN:s högkvarter återstår bara runier. Många av de FN-medarbetare som bäst känner landet dog i rasmassorna.

FN:s matprogram WFP hade på torsdagen förhoppningar om att nå fram med mattransporter till 2000 personer, enligt TT.

– Det är en droppe i havet, men det är en början, sade Charles Vincent från WFP.

– En stor del av befolkningen har inte fått mat i går eller i dag, och detta sprider dessutom en allmän oro, sade Vincent som konstaterade att nästan all form av kommunikation var lamslagen.

Flera av landets sjukhus raserades i jordbävningen. I provisoriska fältsjukhus råder nu akut brist på såväl vårdpersonal som mediciner och operationsutrustning. Enligt flera nyhåtsbyråer trängs svårt skadade människor på golven.

Samtidigt befarar FN nu att Haiti kommer att förvandlas till ett laglöst land. De första rapporterna om plundringar och skottlossning kom under torsdagskvällen.

Publicerad: