Grisarna misshandlas för att pressa priser

"Vi är alla medskyldiga"

Grisarna misshandlas, är sjuka, packas så tätt att de inte kan ligga ner och är svarta av sin egen avföring.

Idag avslöjades vanvården av de danska grisarna.

– Vi är alla medskyldiga, säger Marit Paulsen. Jag vill ha ett djurens FBI.

Upprörd. Marit Paulsen vill ha ett djurens FBI för att bättre kunna kontrollera så att djur inte far illa som grisarna i Danmark.
Upprörd. Marit Paulsen vill ha ett djurens FBI för att bättre kunna kontrollera så att djur inte far illa som grisarna i Danmark.

Tid är pengar. Det får de danska grisarna känna av.

För att pressa priserna för transporterna till slakterierna gäller det att det går kvickt.

Böndernas och transportörernas senaste knep för att spara in några kronor är att misshandla djuren med hårda plaströr så att de ska röra sig snabbare, rapporterar Ekot.

Men skadorna av misshandeln går långt in i grisarnas muskler.

Under första halvåret 2008 anmälde danska slakterier tjugo sådana fall, enligt Ekot.

"Vi är medskyldiga"

– Vi är alla medskyldiga för rationaliseringsraseriet som går ut över djuren. Hur mycket tänker du och jag på djurens väl och ve när vi tittar på priserna i butiken? När det gäller kött är det djuren som får betala när vi ska ha billig mat, säger Marit Paulsen till aftonbladet.se.

Svarta av avföring

På en annan gård på Nordjylland packas grisarna så tätt att de inte kan ligga ner samtidigt. Resultatet är halvt förlamade ben och att de är svartfärgade av avföring.

Ekots granskning visar också att var fjärde skugga är inspärrad halva livet. Lagen protesterar inte mot att de inte kan vända sig om. Men var femte sugga lider av sår, varfyllda bölder och skav av buren.

”Ska tjäna pengar”

Torben Poulsen, ordföranden för Danmarks svinproducenter, är inte orolig för djurens hälsa.

– Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger han till Ekot.

Djurens FBI

Och hon har en lösning på problemet.

– Jag vill ha ett djurens FBI. Det här händer gång på gång på gång. Vi måste ha ett kontrollsystem för det här på EU-nivå.

Själv köper hon bara kött som är producerat i Dalarna.

Ska vi sluta köpa danskt kött?

– Alla danska grisar har det inte lika illa, men vi måste vara beredda att betala lite mer. Köpa en mindre fläskkotlett för ett lite dyrare pris.

Publisert: