Professorn: Sträng men rättvis

avSebastian Chaaban

NYHETER

Sträng med rättvis.

Det tycker Marianne Levin, professor i civilrätt, om domen mot Pirate bay.

Men fängelsestraffet förvånar.

– Jag lite chockad, säger hon.

Stockholms tingsrätt dömer Fredrik Neij, 30, Peter Sunde Kolmisoppi, 30, Gottfrid Svartholm Warg, 24, och Carl Lundström, 49, till ett års fängelse. De ska också betala totalt 30 miljoner i skadestånd.

”Delvis väntad”

Marianne Levin är professor i civilrätt och expert på immaterialrätt vid Stockholms Universitet. Hon tycker domen delvis var väntad, men blev förvånade att tingsrätten dömer till fängelse.

Vad har du för kommentar till domen?

– Jag tycker att den är sträng med rättvis. I förhållande till hur man kommit fram till skadan så är väll också straffsatsen riktig. Man har kommit fram till att det rör sig om trettiotre miljoner i skada. Och går du ut och skaffar dig något för trettiomiljoner som du inte har rätt till, så är det ett ganska allvarligt brott.

Att en domstol dömer till fängelse i materialrättsmål är mycket ovanligt i Sverige.

– Det har för det mesta varit böter. Men tydligen så har man sett det här som väldigt allvarligt just på själva storleken på verksamheten.

Påverkar fildelningen

Marianne Levin tror att domen kommer överklagas med all säkerhet. Och att domen kommer att påverka den framtida fildelningen.

– Jag tror att det kommer att slutas väldigt mycket avtal snart. De stora skivbolagen och stora sajter som google och youtube, kommer att sluta avtal så att upphovsmännen får det de ska ha. Men det kommer inte att hindra studiostölder, när folk lägger ut osläppt material på nätet. Det kommer alltid att finnas fula gubbar som gör sånt, men resten kommer nog att finna sig i en legaliserad värld.