Hultström avgår efter grisskandalen

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

"Trycket blev för hårt"

Lars Hultström, ordförande för branschorganisationen Swedish Meats avgår i dag.
Lars Hultström, ordförande för branschorganisationen Swedish Meats avgår i dag.

Han fick kritik för att ha vanvårdat grisar på sin gård.

I dag avgick Lars Hultström som ordförande för branschorganisationen Swedish Meats.

Enligt ett pressmeddelande lämnar han uppdraget på egen begäran.

Lars Hultström.

Lars Hultström fick hård kritik efter att Djurättsalliansen i veckan publicerat filmer som visade tecken på vanvård av grisar på Hultströms gård.

Efter avslöjandet tog Hultström time-out. Men i dag meddelade Hultström att han avgår som ordförande i Swedish Meats.

Hultström lämnar även sina poster i HK Scan, LRF och Svenska Djurhälsovården.

Extrainkallat styrelsemöte

– Jag anser att jag inte under rådande situation kan fullfölja mitt uppdrag. Jag vill fortsätta kämpa för att svenska bönder ska ha möjlighet att driva sina gårdar och sköta sina djur, men trycket är för hårt just nu, säger han i pressmeddelandet.

Hultström uppger att han lämnar sina uppdrag på egen begäran. Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska ett extrainkallat styrelsemöte ha varit planerat under lördagen. Där skulle beslut tas om hans omedelbara avgång.

Ulf Sahlin, som går in som tillfällig ordförande i Swedish Meats, bekräftar att man suttit i möten hela dagen, men dementerar uppgifterna om att Hultström skulle sparkas.

– Det var helt och hållet Lars egna beslut att han avgår. På de möten vi höll under dagen diskuterade vi informationsfrågor, säger han.

Hur mottog ni beskedet att Hultström avgår?

– Det är självklart tråkigt, men i den situationen Lars befinner sig i tycker jag att det var ett starkt och klokt beslut att fatta.

Swedish Meats håller ett styrelsemöte nästa vecka. Då kommer Lars Hultströms efterträdare att utses.

– Vi har inte diskuterat några specifika namn ännu, det är ju flera platser som ska tillsättas efter det här, säger Sahlin.

Döda grisar

När Aftonbladet söker Lars Hultström på hans mobiltelefon säger en kvinnlig röst:

"Detta är Lars Hultströms mobilsvar. Lars Hultström har lämnat sina styrelseuppdrag på egen begäran med omedelbar verkan och har inga övriga kommentarer."

De filmer som Djurättsalliansen publicerade i veckan visar att grisar på flera svenska gårdar är smutsiga och det är skitigt och trångt i båsen, som även saknar halm.

På en gård låg en gris död på golvet, medan de andra grisarna tuggade på kroppen.

– Jag tar givetvis avstånd från all vanvård av djur – det är helt enkelt oacceptabelt. Jag har också förståelse för reaktionerna på de bilder som visats, de har skadat hela bonderörelsen, säger Hultström i pressmeddelandet.

Publicerad: