"Vi är beredda att göra förtydliganden"

Cristina Husmark Pehrsson försvarar nya sjukförsäkringslagen

Mona Sahlin och Cristina Husmark Pehrsson hade som väntat olika åsikter om vad den nya sjukförsäkringslagen kommer att innebära.

Husmark Pehrsson tycker att regeringen ger de sjuka en andra chans.

– Ni knuffar folk över kanten, sa oppositionsledaren Mona Sahlin.

Regeringen har fått hård kritik för sina förändringar av lagen som kan innebära att 15 000 personer utförsäkras ur systemet.

Mona Sahlin gick till hårt angrepp på Husmark Pehrsson under den direktsända debatten och anklagade henne för att skylla ifrån sig och för att ha förstört folkets tilltro på trygghetssystemet.

– Vi hade inte gjort detta. Och vinner vi valet så förändrar vi det, sa hon i debatten i SVT:s Agenda.

"Ni stödjer reformen"

Husmark Pehrsson poängterade att oppositionen faktiskt har föreslagit liknande förändringar i sin skuggbudget.

– Ni stödjer i stort sett hela vår reform. Ni föreslår också att man tar bort tidsbegränsad förtidspension, sa hon.

Husmark Pehrsson kunde försvara den nya lagen med argument om att förändringarna varit nödvändiga för att få tillbaka redan utdömda människor i arbete.

– Vi som regering vill kunna ge stöd och hjälp till personer som är svårt sjuka. Men vi vill också ge stöd åt dem som vill kunna komma tillbaka. Detta var nödvändigt, men det blundade ni för.

Mona Sahlin höll inte alls med om den beskrivningen av förändringarna.

S vill ta bort tidsbegränsning

– Cancerdrabbade vittnar om att de tvingas sluta jobba deltid och hamnar hos arbetsförmedlingen istället för att få hjälp. Du pratar som att du är nöjd över situationen, sa hon.

Husmark Pehrsson kallar de nya tillämpningarna för "solklara" och känns inte vid kritiken om en oklart utformad lag.

– Vi ger människor en andra chans. Jag vill inte vara den som sätter mig till doms över någon person. Låt dem tillsammans med arbetsförmedlingen se vad det finns för möjligheter.

Mest kritisk är Sahlin till tidsbegränsningen av sjukersättningen. Hon vill se individuella prövningar och inte någon gemensam gräns.

– De här människorna har sjukersättning för att de är sjuka. Om vi rödgröna får bilda regering så kommer vi att ta bort stupstocken, sa hon.

"Lagen var genomtänkt"

I programmet fick Husmark Pehrsson frågan om hur genomtänkta förändringarna egentligen var eftersom lagen redan har behövts ändras flera gånger, trots att den inte ens har trätt i kraft än.

– Lagen har varit verkligt genomtänkt. Jag är ödmjuk och säger att om det kommer upp konsekvenser som man inte har kunnat förutse så kommer vi att titta på dem. Vi är beredda att göra ett förtydligande i lagstiftningen så att det inte blir fler missförstånd.

Publisert: