Gängledare begärs häktad för bombdåd

NYHETER

Misstänks vara hjärnan bakom bombdådet mot kvinnlig TV4-programledare

Ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, OG, har begärts häktad i sin frånvaro.

Mannen, som befinner sig i Turkiet, misstänks ligga bakom två bombattentat.

Den kvinnliga programledaren på TV4 skrämdes rejält när en bombladdning detonerade utanför hennes ytterdörr, den 20 maj. Kvinnan, som bor på Södermalm i Stockholm, tvingades att fly ut genom fönstret då hennes entrédörr var bortsprängd.

50 personer evakuerade

En knapp månad senare, den 14 juni, exploderar ännu en bomd, den här gången på Stavsnäs gärde på Värmdö i Stockholm. Mirakulöst nog klarade sig alla boende i närheten utan skador, men 50 personer tvingades att lämna sin hem, då man fruktade att hyreshuset skulle rasa av explosionen.

Polisen kopplade snabbt ihop de båda dåden, och bara 8 dagar efter den sista bombdådet häktades en 17-årig man, misstänkt för dådet på Södermalm. Några dagar senare greps ytterligare fyra män. Samtliga fem sitter fortfarande häktade och åtalet mot dem ska starta om en dryg vecka.

På flykt i Turkiet

Men nu hävdar åklagaren i fallet, Tora Holst, att hjärnan bakom bombdåden fortfarande är på fri fot. Hon begärde i går ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, OG, häktad i sin frånvaro.

Mannen befinner sig i Turkiet där han fortfarande är medborgare och därför inte kommer att lämnas ut till Sverige. Han flyttade tillbaka till landet 2006 då han efterlystes för ett brandattentat i Göteborg.

– Han förnekar brott och har inget med det här att göra, säger mannens advokat till Dagens Nyheter.