Nu vill Anna Anka bli politiker

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

”Många svenska lagar är fel”

Blivande politiker?
Foto: Foto: magnus sundholm
Blivande politiker?

Hon har tidigare sagt att hon vill vara en förebild.

Nu tar Anna Anka, 38, sin roll som opinionsbildare ett steg längre.

In i politiken.

– Jag skulle ta bort en massa bidrag, säger hon.

Det första avsnittet av ”Hollywoodfruar” sändes för mindre än en vecka sedan.

Men all uppmärksamhet som har varit sedan debuten har redan fått Anna Anka att överväga en ny karriär.

– Det är så många tv-bolag som har kontaktat mig med idéer, så jag har kastat in en resa till Sverige nästa vecka. Jag kanske blir en svensk Martha Stewart, säger hon och skrattar.

Politikerplaner

Men planerna slutar inte där. Anna Anka – som för två dagar sedan skapade rubriker genom att säga att svensk jämställdhet är patetisk och att en ”kvinna ska vara en kvinna och en man en man” – avslöjar också att hon inte känner sig främmande för en politisk karriär.

– Jag har alltid varit intresserad av politik. Jag skrev min första politiska insändare i Helsingborgs Dagblad när jag var nio år gammal. Då fick jag pris för bästa insändare, säger hon.

Hon berättar att hon även i USA är engagerad politiskt, och att hon ofta blir irriterad av att politikerna inte gör tillräckligt.

– Allt handlar ju om pengar. Ta barnpornografin som exempel. Den drar in miljoner och åter miljoner dollar, därför finns den kvar. Bill Gates skulle kunna stänga ner allt med barnporr på, inom 30 minuter. Men det gör han inte, säger Anna Anka.

”Clowner med mask”

Hennes hjärtefrågor är sänkta skatter, att hårt arbete lönar sig – och att man kan få hjälp hemma utan att det är ”jättedyrt".

– Jag brukar säga att politiker är clowner med mask, de pratar mycket men det händer sällan något. Om jag skulle bli politiker så skulle jag verkligen genomföra de frågorna som jag driver.

Som vad?

– Vissa lagar i Sverige är helt fel. Som det här med att pappor måste vara föräldralediga. Det måste väl vara individuellt, så att varje familj får bestämma själva? Det är inte ovanligt att mannen tjänar mycket mer än kvinnan, så det kan få väldigt stora ekonomiska konsekvenser att han tvingas vara hemma flera månader, säger hon.

Paul blir ”hemmaman”

Hon berättar att det är Moderaterna eller Kristdemokraterna som ligger henne varmast om hjärtat.

– Om någon av dem skulle ringa och be mig vara med och kampanja så skulle jag verkligen göra mitt homework och se så att det känns som ett bra parti. Men gör det det, så absolut. Det skulle vara en utmaning.

Men skulle inte rollerna bli ombytta då? Du skulle ju göra karriär istället för att vara hemmafru?

– Ja, men jag och Paul brukar skoja om det. Han säger att han är så gammal nu, så att det snart är min tur istället.

Publicerad: