”USA vill inte ha fred i Afghanistan”

Läs chattet med familjen Zargar i Afghanistan

Familjen Zargar.
Familjen Zargar.

Zabiha Zargar, 26, hennes bror Hamid samt kusinen Waleema, 17, svarade på några av aftonbladet.se:s läsares frågor.

De uttryckte tveksamhet – mot sittande presidenten, USA och den svenska närvaron.

Läs hela chattet här!

Familjen Zargar säger: Nu sitter jag här med familjen Zargar som just nu består av en syster, Zabiha, 26, hennes bror Hamid samt kusinen Waleema, 17.
sebastian säger: hej hur är det där nere just nu ?
Familjen Zargar säger: Det går bra just nu men jag vet ingenting om framtiden. Slutresultaten från valet har inte kommit än så framtiden är okänd.
Zadran säger: Hejsan till familjen Zargar. Ni har valt att rösta i ett land som präglas av miliser som inte tillåter folk att göra det. Har ni fått någon sorts hot om att ni röstar?
Familjen Zargar säger: Nej, vi har inte blivit hotade av milisen och säkerhetssituationen är väldigt bra i vår stad.
Malin säger: Vem hoppas ni vinner i valet?
Familjen Zargar säger: Jag gillar Abdullah, han har bra idéer om framtiden. Karzai har lovar mycket under de sju år han varit president men han har inte uppfyllt sina löften.
FS12 säger: What does the average afghan think about Hamid Karzai? DO you think he's a honest man willing to do his best for afghanistans future, or do you think he got a hidden agenda and his foremost purpose with the politics is to ge rich and powerful?
Familjen Zargar säger: Han var inte ärlig, fler människor vill att Abdullah ska vinna. Karzai vill ha makt och pengar, därför vill han vara president. Karzais bror är en av de största smugglarna här i Afghanistan.
Haroon säger: Salam Zargar jan! Vad tycker ni om USAs agerande i valet, hur omfattande tycker ni är deras inflytande?
Familjen Zargar säger: USA vill att Afghanistans president ska vara som en amerikan och lyda. Många utländska länder vill inte ha fred i Afghanistan, de är bara här för att skaffa sig fördelar.
säger: Hur var stämningen i vallokalen(erna?), var det mycket folk ute?

Familjen Zargar säger: Människor verkade glada, men de var förra än vid förra valet.
Hans Levander säger: Hejsan! Tycker ni att Sverige skall ha kvar sin trupp i Afghanistan?
Familjen Zargar säger: Vi har många utlänningar från många länder men har inte kunnat skapa fred. Svenskarna är en av dessa länder De kan stanna som gäster, annars kan de åka hem. Med andra ord så är vi inte säkra på om svenskarna kan kontrollera talibanerna.
morgan säger: hur stor är risken att talibaner kommer till makt igen?
Familjen Zargar säger: Om de som stödjer dem hjälper dem så kan de ta makten. USA och Storbritannien stödjer talibanerna, de har mycket pengar och stödjer dem för att skaffa sig makt. De vill inte ha fred i Afghanistan.
Bobby säger: Tror ni att era liv kommer förändras efter valet och i så fall hur?
Familjen Zargar säger: Vi vet inte, bara Allah känner till framtiden. Om de utländska trupperna på ett hederligt sätt hjälper det afghanska folket så kan vi får en bra framtid. Annars kommer det bli hemskt.
Moderator säger: Dags för sista frågan!
Magnus säger: Tror ni att demokrati har en chans i Afghanistan inom de närmaste åren?
Familjen Zargar säger: Om vi kunde få säkerhet så finns det en chans för demokratin. Vi vill ha demokrati, men demokrati enligt sharialagen.
Moderator säger: Tack familjen Zargar och tack till alla som ställde frågor! Vi har som ni säkert märkt haft vissa tekniska problem och inte hunnit med så många frågor som vi velat. Men vi lär återkomma med fler möjligheter framöver. Tack!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN