Bakläxa för Bildt

Efter Aftonbladets avslöjande – nu ska barnflickan beskattas i Sverige

”DET KAN VARA ETT BROTT” Aftonbladet avslöjade för ett år sedan att Carl Bildt och hans fru Anna Maria Corazza Bildt inte betalat arbetsgivaravgifter för sin ukrainska barnflicka. Kvinnan, som är folkbokförd hos paret, har inte heller betalat skatt i Sverige för sina inkomster.
”DET KAN VARA ETT BROTT” Aftonbladet avslöjade för ett år sedan att Carl Bildt och hans fru Anna Maria Corazza Bildt inte betalat arbetsgivaravgifter för sin ukrainska barnflicka. Kvinnan, som är folkbokförd hos paret, har inte heller betalat skatt i Sverige för sina inkomster.

Carl Bildt och hustrun Anna Maria betalade varken skatt eller arbetsgivaravgifter för sin barnflicka.

Det avslöjade Aftonbladet förra året – men utrikesministern slog ifrån sig.

Nu ger Skatteverket paret Bildt bakläxa.

–?Det kan vara fråga om ett skattebrott, säger Leif Mutén, professor i internationell skatterätt.

Utrikesminister Carl Bildt (M) och Anna Maria Corazza Bildt har i flera år haft hjälp av en kvinna från Ukraina för att bland annat ta hand om parets son.

I november i fjol avslöjade Aftonbladet att familjen Bildt inte betalade några arbetsgivaravgifter för kvinnan i Sverige, och att kvinnan inte heller betalade skatt här för sina inkomster.

Carl Bildt hävdade då att allt som skulle betalas betalades i laga ordning i Italien.

–?Större är inte den skandalen, sa Bildt.

Anses vara bosatt i Sverige

Men efter Aftonbladets avslöjande har Skatteverket granskat ärendet, och beslutat att den 47-åriga kvinnan, trots invändningarna, ska beskattas i Sverige.

Detta innebär också att familjen Bildt, i egenskap av arbetsgivare, skulle ha betalat arbetsgivaravgifter för barnflickan i Sverige.

Enligt Skatteverkets beslut för inkomståret 2007 ska barnflickan skatta för närmare 100?000 kronor. Det gäller, förutom tjänsteinkomst, även förmån för fri bostad och fria måltider.

Skatteverket anser att den 47-åriga kvinnan, som är folkbokförd hos paret Bildt, ska anses vara bosatt i Sverige, och därför skyldig att betala skatt här.

”Har ett ansvar”

Cecilia Johnson Tidu var den handläggare som föredrog ärendet i skattenämnden.

Vilket ansvar innebär det här för paret Bildt?

–?Arbetsgivare har ansvar för att lämna kontrolluppgift till Skatteverket, innehålla preliminärskatt och betala in den samt att betala sociala avgifter för arbetstagaren, säger hon.

Mikael Sindahl är rättslig expert på Skatteverket.

–?Eftersom kvinnan är skatteskyldig i Sverige och har arbetat här ska arbetsgivaren betala arbetsgivaravgifter här.

Om en arbetsgivare inte redovisar löner för anställda till Skatteverket kan det även röra sig om ett skattebrott.

–?Det är svårt att uttala sig innan man har alla detaljer. Det kan vara ett skattebrott, men det kan också anses vara ett ursäktligt misstag, säger Leif Mutén.

Fick 8?000 kronor i månaden

Utrikesministerns hustru Anna Maria Corazza Bildt säger till Aftonbladet att hon i går tog del av Skatteverkets beslut om barnflickan.

–?Vi har anlitat skatteexperter som håller på att titta på det, säger hon.

–?Det är en komplicerad situation, men har vi gjort fel får vi naturligtvis betala och göra rätt för oss.

Anna Maria Corazza Bildt säger att det är hon som står som arbetsgivare för barnflickan, och att det är hon som betalar kvinnans lön.

Lönen som kvinnan fått för sitt arbete hos paret Bildt var 2008 drygt 8 000 kronor i månaden.

Publisert: