Ett sannolikt fall av svininfluensan i Stockholm

avLinda Hjertén

En kvinna i 50-årsåldern i Stockholmstrakten har sannolikt drabbats av influensa A, svininfluensan.

Det bekräftade Smittskyddsinsitutet i dag.

– Personen är väl omhändertagen, säger Antonio Barragan, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet.

Tidigast i morgon kommer det färdiga beskedet men på Smittskyddsinsitutet i Stockholm går man i dag ut med informationen om att ett första fall av viruset sannolikt nått Sverige. Provet har visats innehålla influensa A (H1N1) som inte är någon av de ”vanliga” influensvirus som cirkulerat under säsongen.

– Det stämmer. I nuläget har vi ett sannolikt fall, något mer kan vi inte säga, säger Antonio Barragan, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet.

Hur mår personen?

– Personen i fråga är väl omhändertagen ur smittskyddssynpunkt.

Kvinnan är i 50-årsåldern och har precis besökt USA. Hon hade en kortvarig och mild sjukdom och är nu frisk och personer i hennes närhet behandlas i förebyggande syfte med virushämmande läkemedel.

– Detta första sannolika fall i Sverige ändrar inte våra rekommendationer. Om man har feber och symtom på luftvägsinfektion och befarar att man kan blivit smittad av influensa A/H1N1, antingen inom en vecka efter resa till Mexiko eller USA, eller efter att ha träffat någon som haft nya influensan, bör man ringa till landstingets sjukvårdsrådgivning Vårdguiden.

– Vi betonar just att man ska ringa för att inte riskera att smitta andra, säger landstingets smittskyddsläkare Åke Örtqvist.

Milda symptom

Den svenska kvinnan ska dock ha haft väldigt milda symptom och är redan frisk.

Nyligen sade Världshälsoorganisationen WHO att även om svininfluensan smittar lätt och sprids snabbt så är viruset mindre aggressivt än väntat. Det kan lätt kan behandlas med virushämmande läkemedel, förutsatt att behandlingen sätts in från första dagen.

Har du frågor? Tror du att du är drabbad?

Vårdguidens telefonnummer är 08-320 100. Mer information om influensan finns också på Vårdguidens och smittskyddsenhetens webbplatser, vardguiden.se och www.smittskyddsenheten.nu, samt hos Smittskyddsinstitutet www.smi.se