Nyheter

Krav på frysta politikerlöner

NYHETER

Stora planerade löneökningar för rikspolitikerna ser inte ut att bli av.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg har tagit initiativ till en frysning och har fått positivt gensvar.

För ett par veckor sedan informerade arvodesnämnderna politikerna, statsråd och riksdagsledamöter, om att de kan se fram emot rejäla påslag på lönen i höst, på uppemot 20 procent.

En orsak är att de nya EU-parlamentarikernas arvoden kommer att höjas rejält. De som väljs i juni får cirka 86 000 kronor i månaden. Det ska jämföras med svenska riksdagsledamöter som i dag får 54 500 i månaden i grundarvode.

Positiva reaktioner

I torsdags skrev Österberg till övriga partier och föreslog en frysning. Han har bara fått positiva reaktioner, säger han.

– Det är orimligt att göra justeringar i det läge som befinner oss i.

Metallarbetarna sänker sina löner, pensionärerna får frysta pensioner och vi kritiserar hårt olika bonussystem, säger Österberg.

– Det är rimligt att vi tar konsekvenserna av det, enas om frysta arvoden och gemensamt skickar en såda signal till arvodesnämnderna, säger han.

"Visa gott omdöme"

Tidigare i veckan skrev de två moderata riksdagsledamöterna Hans Rothenberg och Mikael Cederbratt till riksdagens arvodesnämnd och föreslog att ingen uppräkning av arvodena ska ske så länge landets BNP minskar. När förtroendet för de folkvalda sätts på prov är det viktigt att visa gott omdöme och återhållsamhet, anser de.

Även inom regeringen finns en lönediskussion. Näringsminister Maud Olofsson berättar att hon tagit upp det med övriga centerstatsråd och att de är överens om att inga höjningar bör ske.

– Nej, jag tycker inte det, säger Olofsson.

Statsråden tjänar 105 000 kronor i månaden, statsministern 131 000.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter