Nyheter

Här pågår ett regeringsmöte – på havets botten

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Här pågår ett regeringsmöte – på botten av Indiska Oceanen.

Allt för att sända ut ett klimat-SOS till resten av världen.

– Vi försöker få ut ett budskap om vad som kommer att hända på Maldiverna, om klimatförändringarna inte hejdas, säger Maldivernas president Mohamed Nashid.

Fem meter under havsytan pågick i morse ett annorlunda regeringsmöte.

Maldivernas president Mohamed Nasheed och hans ministrar skrev, med syrgastub över munnen, på ett dokument som uppmanar världens länder att minska sina koldioxidutsläpp, rapporterar BBC News.

Försvinna under ytan

Öriket Maldiverna, som är beläget utanför sydvästra Indien och består av 1 800 korallöar, är det land som främst hotas av de stigande havsnivåerna. Majoriteten av öarna ligger bara en och en halv meter ovanför havsnivån. Om polarisarna fortsätter att smälta kan det mesta av landet vara begravt under vattenytan om mindre än 100 år.

– Vi försöker få ut ett budskap så att resten av världen förstår vad som kommer att hända, och vad som kommer att hända på Maldiverna, om klimatförändringarna inte hejdas, sade president Mohamed Nashid under en presskonferens.

– Om inte Maldiverna kan räddas tror vi inte att det finns så mycket hopp för resten av världen.

FN:s klimatkonferens

Under det halvtimmeslånga möte på botten av Indiska Oceanen kommunicerade presidenten och ministrarna med handtecken och skrivtavlor.

Dokumentet som de skrev på och som uppmanar världens länder att hjälpa till kommer att tas upp under FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december. Där är förhoppningen att världens länder ska försöka enas kring hur man ska möta klimathotet och tillsammans få till stånd en överenskommelse som kan ersätta Kyotoavtalet från 1997.

På frågan vad presidenten tror kommer att hända om inte en sådan överenskommelse går att nå svarade Mohamed Nashid.

– Då kommer vi att dö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert: