Nyheter

Åtta skadade i svår hotellbrand

NYHETER

Det anrika stadshotellet i Eskilstuna skadades svårt vid en våldsam brand på onsdagsmorgonen.

Åtta personer rökskadades lindrigt vid branden som misstänks vara anlagd.

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan fyra om att det brann på nedre våningen på Statts gamla hotellbyggnad.

– När vi kom dit var hela våningen övertänd. Branden hade fått ett mycket häftigt förlopp och först efter flera timmar var elden under kontroll, säger räddningschefen Owe Törn till TT.

Enligt räddningstjänsten hade branden kunnat sluta med en katastrof om inte brandkårerna så snabbt kommit till platsen. Brandmän från Eskilstuna och från andra orter i Sörmland deltog i räddningsinsatserna, totalt ett 30-tal brandmän.

Åtta lätt skadade

Räddningstjänsten koncentrerade sig i första hand på att utrymma hotellet. Samtliga 113 gäster fördes över till en galleria och flyttades därefter över till andra hotell. Fem av hotellgästerna, två väktare och en brandman fick lättare rökskador och fördes till Mälarsjukhuset.

De materiella skadorna blev omfattande. Hela hotellets restaurang- och konferensdel förstördes medan en stor del av hotelldelen klarat sig utan större skador.

Polisen tror att branden var anlagd och har därför inlett en förundersökning om misstänkt grov mordbrand.

Det är det ovanligt snabba brandförloppet som gör att polisen misstänker ett sabotage.

– Det är svårt att se naturliga orsaker bakom branden som var total på både första och andra våningen, säger räddningstjänstens insatsledare Andreas Wickström.

Obehaglig bild

Polisen har ännu ingen misstänkt för dådet.

Branden har väckt stor oro och förstämning i Eskilstuna eftersom det förekommit flera anlagda bränder och attentat mot restauranger i Sörmland. Hotellets nattklubb utsattes i december förra året för ett sabotage då en vattenledning slets av och orsakade översvämning.

– Vi känner alla att den samlade bild som börjar växa fram kring restaurangbranschen inte är behaglig. Vi måste alla fundera över hur vi kan hantera den här typen av händelser, sade kommunalrådet Hans Ekström vid en presskonferens på onsdagen.

Stadshotellet i Eskilstuna byggdes 1939 men byggdes om och renoverades 1985.

Interaktiv karta - hitta.se

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter