Fyraåring fick sin hand sönderbränd som straff

Publicerad:

NYHETER

Socialtjänsten gjorde inget – misshandeln fortsatte i fyra år

Den fyraårige pojken kom till dagis med handen helt sönderbränd.
Foto: Polisen
Den fyraårige pojken kom till dagis med handen helt sönderbränd.

Mamman tryckte sin fyraårings hand mot spisplattan som straff för att han bajsat på sig.

Socialtjänsten i Norrköping lade ner utredningen och misshandeln kunde fortsätta i fyra år.

– Det borde räcka mer än väl för att inleda en förundersökning, säger verksamhetschef Thomas Leijon.

Det var i mars 2008 som den fyraåriga pojken kom till sitt dagis i Norrköping med handen helt sönderbränd och fylld med stora blåsor. När dagispersonalen frågade vad som hänt visade fyraåringen hur hans mamma tryckt ner handen i en spisplatta och gjorde ett fräsande ljud för att beskriva hur skadan uppstått.

Men trots att dagispersonalen noggrant dokumenterade vad som hade hänt, fotograferade handen och anmälde till socialtjänsten hände ingenting. Utredningen lades ner utan att någon polisanmälan gjordes.

Slagen med brödkavel

Misshandeln av pojken och hans två år yngre syster fortsatte i ytterligare fyra år. Under åren får personalen upprepade gånger höra historier från de två syskonen om hur de misshandlats av sin mamma.

Vid ett tillfälle 2010 hade pojken ett stort blåmärke över ryggen och visade dagispersonalen hur hans mamma slagit honom över ryggen med en brödkavle. Men någon ny anmälan till socialtjänsten gjordes inte.

– Personalen kände att det var helt meningslöst. Mer bevis än vid första tillfället, 2008, fanns inte att få, säger en person med insyn i ärendet.

Enligt uppgift till Aftonbladet var det först när en anhörig till barnen våren 2011 slog larm om förhållandena i hemmet som en ny anmälan till socialtjänsten gjordes. I samband med det plockades dagispersonalens anteckningar och bilder på brännskadan fram.

”Handen brann”

I förhör med polisen berättade pojken om händelsen:

”Hans mamma tog hans hand och lade den på spisplattan. Handen ”brann” och han stoppade den i ett glas vatten. //...// Han förstod inte varför hans mamma gjorde så."

Thomas Leijon, verksamhetschef för socialtjänsten i Norrköping, kan inte svara på varför händelsen inte polisanmäldes.

– Det borde räcka mer än väl för att inleda en förundersökning, säger han.

Kommunen har en rutin att ta upp fall där barn misstänks fara illa till ett samråd med polis och åklagare. Om det har gjorts i det här fallet kan Thomas Leijon inte svara på.

Den 27-åriga mamman dömdes i onsdags av Norrköpings tingsrätt till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för misshandel av sina båda barn.

Publicerad: