Får 123 000 i lön – och betald hyra

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Reinfeldt skrev själv under Bo Lundgrens frikostiga direktörsavtal

1 av 3
”AVDRAGSGILLT” Förre M-ledaren Bo Lundgren sålde sin villa i Djursholm för tio miljoner för att flytta till Lund. Det ger honom rätt till övernattningsbostad i Stockholm och fyra fria hemresor till Skåne i månaden.

■ ■ Svenska generaldirektörer lever gott.

■ ■ De har förmånliga villkor med en genomsnittlig lön på nästan 100 000 kronor i månaden, och generösa pensionsavtal.

■ ■ Om de arbetar på ett annat ställe än där de bor har de också rätt till gratis övernattningslägenhet.

■ ■ Aftonbladet har granskat de statliga chefernas frikostiga avtal.

Lundgrens avtal – underskrivet av Reinfeldt och Borg (M).

Riksgäldsdirektören Bo Lundgrens hyrestvåa i Stockholm har hittills kostat skattebetalarna nära 200 000 kronor.

Sedan den förre M-ledaren sålde sin tiomiljonersvilla i Djursholm får staten även stå för hans hemresor varje helg.

– Eftersom jag och min fru är skåningar har vi valt att återvända till Skåne, säger Bo Lundgren.

Den 22 april förra året skrev statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under på att Bo Lundgren efter sex år på posten skulle få förnyat förtroende som riksgäldsdirektör – det motsvarar titeln generaldirektör inom andra myndigheter.

Men nu rådde nya villkor för tjänsten.

Ett par månader tidigare hade Lundgren sålt sitt hus i fashionabla Djursholm för tio miljoner kronor, för att flytta till Lund. Det ger honom rätt till övernattningsbostad i Stockholm och fyra fria hemresor till Skåne i månaden. Dessutom har familjen en förmånsbil, som Lundgren dock betalar bensinen för.

– Jag fick samma villkor som gäller för andra generaldirektörer i samma situation, alltså att jag har rätt till en övernattningslägenhet, säger Bo Lundgren.

Skattepengar

Den förre moderatledaren är noga med att påpeka att han har ”regeringsbeslut” på sina förmåner. Hans ersättningar skrevs under av både Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M).

Lundgrens hyrestvåa på 70 kvadrat i Vasastan i Stockholm kostar 9 700 kronor i månaden. Hyran betalas av Riksgälden – och i förlängningen av skattebetalarna.

– Riksgälden betalar, det är mycket enklare, sedan sätts det upp på min deklaration. Det är samma sak med resandet. Det tas också upp varje månad på min deklaration, sedan är det i och för sig avdragsgillt. Så i slutändan blir det plus minus noll, säger Bo Lundgren.

Aftonbladet har granskat ett axplock av de statliga generaldirektörernas förmåner. Samtliga har löner på uppåt 100 000 kronor i månaden och dessutom lukrativa pensionsavtal. I dag kan de gå i förtidspension redan vid 55 års ålder.

Vill höja pensionsåldern

De statliga chefernas villkor ses över just nu. Regeringens särskilde utredare Sten Heckscher lämnade nyligen in sina slutsatser till statsrådet Stefan Attefall (KD). Bland annat föreslår han höjd pensionsålder från dagens 55 år till 61 år.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall säger att pensionsåldern nu ska ses över. Men samtidigt försvarar han de löner och avtal som i dag råder.

– Det är en stor lönespridning mellan myndighetscheferna. Det beror på att uppdragen är så olika. Att ha duktiga och kompetenta chefer i den statliga förvaltningen är en viktig pusselbit i en god demokrati, och det är viktigt att staten kan rekrytera de bästa, säger han.