”Häktesmordet är feminismens fel”

Brunnberg backar i dag och ber Karens bror och ursäkt: "Det var en exemplifiering"

Häktesvakten Karen Gebreab, 24, slogs brutalt ihjäl på sin arbetsplats.

Nu skyller skådespelaren Ulf Brunnberg mordet på feminismen:

– Hur fan kan man släpa dit ett fruntimmer på en och sextio?

Skådespelaren Ulf Brunnberg, 65, är bland annat känd för sin roll som ”Vanheden” i filmerna om Jönssonligan – men också för sitt upprop för att starta en tv-kanal för män förra året.

I det nya numret av tidningen Slitz talar Brunnberg ut i en öppenhjärtig intervju. Där vänder han sig bland annat emot att kvinnor arbetar inom brandkåren och Kriminalvården.

– Det ska vara kvinnliga brandsoldater numera. De orkar ju för fan inte ens dra brandslangen. Att gå in i en brasa med en kvinna är liksom inte samma sak som att göra det med en karl, säger han till Slitz.

Behövs en kapten

I intervjun fortsätter Brunnberg med att kommentera det uppmärksammade mordet på Karen Gebreab i häktet i Flemingsberg den 3 oktober förra året.

– Likadant var det ju med den där kvinnliga fångvaktaren som dog. Hur fan kan man släpa dit ett fruntimmer på en och sextio? Att hon blev mördad är ju en konsekvens av feminismen, säger han.

Ulf Brunnberg utvecklar sedan sitt resonemang och säger att kvinnor inte längre tillåts vara de kvinnor de är, ”om kvinnor vill vara hemma och ta hand om barnen, så mobb­as de ju”. Det har lett till att Stockholm blivit värld­ens mest singeltäta stad, enligt Brunnberg.

– Är man två kaptener på en båt går man på grund. Det behövs en kapten och en styrman, säger han.

När Afton­bladet når Ulf Brunnberg bekräftar han sin ståndpunkt i intervjun med Slitz.

– Det är självklart att kvinnliga fångvaktare inte ska vakta manliga kriminella, det finns ganska grundläggande genetiska förutsättningar för den saken. Det vore bättre om kvinnor var kvinnor och män var män, säger han.

En säkerhetsbrist

Men Karens bror Mathias Gebreab delar inte skådespelarens uppfattning. Att hon mördades beror inte på hennes kön, längd eller någon politisk ideologi, säger han.

– Uttalandet har inget med själva händelsen att göra. Att Karen blev mörd­ad beror inte på feminism­en, det är en konsekvens av bristen på säkerhet på häktet. De som är ansvariga för hennes död är Kriminalvården och indirekt han som gjorde det, inget annat, säger han.

Offrets bror: ”Hon var min syster”

Nu uppmanar Mathias Gebreab Ulf Brunnberg att be om ursäkt för sina uttal­anden, som han kallar för klumpiga.

– Han bagatelliserar min systers död som fortfarande är en traumatisk upp­levelse för mig och min familj. Jag blir otroligt sårad av att en vuxen människa väljer att använda de orden om en så tragisk händelse.

Han fortsätter:

– Hon var inget ”fruntimmer på en och sextio”, hon var Karen, min syster.

När Aftonbladet i dag pratar med Ulf Brunnberg, dagen efter att artikeln publicerats i både Aftonbladet och Slitz riktar han några ord till Karens bror Mathias:

– Jag är ledsen att hennes bror tog så illa vid sig. Det var inte avsikten. Jag har största förståelse för att han tycker att det här är jobbigt.

Däremot tar han inte tillbaka sina påståenden.

– De står jag för. Att det var hon som exemplifierade det hela, det var dumt skulle jag säga.

Publisert: