Hårda strider om pensionärsskatten

avLisa Röstlund, Elisabeth Marmorstein

Kristdemokraterna: "Vi har inte vikt oss"

Sänkt pensionärsskatt eller inte – det är frågan.

Kristdemokraterna ligger i tuff förhandling med allianskollegorna.

– Vi har absolut inte vikt oss, säger Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö.

Sedan i går eftermiddag sitter statsminister Fredrik Reinfeldt (M), vice statsminister Jan Björklund (FP), näringsminister Annie Lööf (C) och socialminister Göran Hägglund (KD) på Harpsund för att förhandla om budgeten.

Sänkt skatt för pensionärer är en av Kristdemokraternas stora hjärtefrågor. Förslaget skulle kosta 2,3 miljarder kronor och ge pensionärerna mellan 100 och 200 kronor mer i plånboken varje månad.

I fjolårets höstbudget blev Göran Hägglund lovad av Reinfeldt att få igenom förslaget, om utrymme skulle finnas i budgeten 2013 eller 2014.

Uppgift: KD tvingas vika sig

Sänkningen skulle genomföras före eller senast samtidigt som ett femte jobbskattavdrag.

I dag skriver Dagens Nyheter att Göran Hägglund nu tvingats vika sig för sina allianskollegor: det blir ingen skattesänkning för pensionärerna. Uppgiften sägs byggas på en "nära medarbetare" till Hägglund.

Även till Aftonbladet har flera källor uppgett att skattesänkningen inte blir av i årets budget. Skälet är att det inte anses nödvändigt nu vare att pensionärerna ändå får mer pengar nästa år genom pensionsuppräkningen på 4,1 procent. Mer troligt är att sänkningen blir ett av de stora numren i den budget som presenteras nästa höst.

Aftonbladets källor uppger också att sänkningen kommer före jobbskatteavdraget, som istället blir ett vallöfte.

KD: "Hittepå"

Johan Ingerö slår dock ifrån sig:

– Det är fullständigt hittepå. Vi har absolut inte vikt oss. För det första har vi inte alls lagt oss i några förhandlingar – de pågår ju fortfaranade. För det andra tillskriver de oss en argumentation som vi inte har, att vi skulle välja tidpunkten för sänkningen utifrån hur bra de allmänna pensionerna går. Så resonerar vi överhuvudtaget inte.

– Vi anser att jobbskatteavdragen var bra i och med att de gav fler jobb. Men samtidigt har de ökat klyftan mellan pensionärer och arbetstagare. Vi är ute efter att täta den luckan, säger Johan Ingerö.

PRO vill ha snar sänkning

Janette Bäckman, 73, Falun, sitter i styrelsen för Pensionärernas riksförbund, PRO.

– Det här är en väldigt viktig fråga. Många pensionärer har så låg pension att den knappt räcker till hyra och mat. Allt ökar, men inte pensionerna – de sänks. Man blir positiv varenda gång man hör att det är ett parti som engagerar sig i det här.

Hur hårt bör KD strida?

– De ska naturligtvis strida för frågan. Vi skulle helst se att det gick igenom så snart som möjligt.

Budgeten kommer att presenteras i sin helhet den 20 september.