Ballongfärden slutade i krasch vid havet

NYHETER

Den efterlängtade ballongfärden slutade bland träden.

Gasen höll på att ta slut och sällskapet fick nödlanda ute i Stockholms skärgård.

– Jag var rädd för mitt liv, säger Sussi Rogefelt, 41, som var med på färden.

Foto: Sussi Rogefelt, 41, åkte med i ballongen.

Solen sken och det var en vacker sensommarkväll.

Sussi Rogefelt, 41, från Västerås var en av de 22 personer som i går åkte luftballong över Stockholm. Turen startade i Alby och skulle gå till Bromma. Ballongfärden hade hon fått i 40-årspresent.

Rädd att stöta i hustaken

En vacker luft-tur under en nätt timme med milsvid utsikt över huvudstaden – var det tänkt att bli.

– Det var fantastiskt vackert när vi kom in över centrala staden. Vi gick ned lågt och det var nästan så att jag var rädd att vi skulle stöta i hustaken, säger Sussi Rogefelt.

Landningsplats skulle bli någonstans vid Frescati. Men ballongfärden fortsatte, istället skulle ballongen landa på Lidingö, berättar Sussi Rogefelt.

– Vi började fundera när han inte gick ned och landade. Men föraren såg ko-lugn ut hela tiden. Plötsligt såg vi att vi var i skärgården och såg massor av öar.

Vi måste landa - nu    

Nästa besked blev att de måste landa, berättar Sussi Rogefelt. Och det nu.

– Då sa han att nu kommer jag att landa, oavsett, för vi har lite gas. Det kunde bli att vi skulle stöta i ett träd men att det inte var någon fara för korgen väger fyra ton, säger Sussi Rogefelt.

Landningen blev på Rödskär, en bit från Vaxholm.

– Landningen gick jättebra även om vi kraschade över tre-fyra träd. Jag känner nu efteråt att jag är skakis. Jag kände ju fara för mitt liv! säger Sussi Rogefelt.

– Nu vill jag varna andra som vill åka luftballong, att sådant här kan hända, det tänkte inte jag, säger Sussi Rogefelt.

"Var inte en krasch"

Upp & Ner som arrangerade ballongfärden anser att piloten gjorde helt rätt under gårdagen.

– Det var inte en krasch. Piloten landade kontrollerat bland träden, säger Casbar Andersson, delägare och flygchef på Upp & Ner.

– Vi kan aldrig säga exakt var vi ska landa. Att flyga ballong är ett äventyr, det är inte som att ta bussen in till stan, säger Casbar Andersson.