Nyheter

Efter slöseriet: Tillväxtverket JO-anmäls

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Kritiken hopar sig mot myndigheten

Ett enkelt bokföringsknep gjorde att Tillväxtverket, och dess generaldirektör Christina Lugnet kunde kräva tillbaka över 50 000 kronor för avslutningsmiddagen på Grand Hotel.

Tillväxtverket har slösat bort skattemiljoner på lyxmiddagar och hotellbesök.

Nu har en privatperson JO-anmält myndigheten och verkets ambassadör hoppat av.

Annie Lööf.

Foto: Scanpix

Efter att DN avslöjat att Tillväxtverket levt loppan på skattebetalarnas pengar har en privatperson i Linköping fått nog. Han har JO-anmält Tillväxtverket för att "olagligt och medvetet missbrukat sin position" genom den kreativa bokföring som sett till att stora momsbelopp betalats tillbaka till myndigheten.

Dessutom skriver Resumé att Tillväxtsverkets ambassadör Christina Stielli nu lämnar sin post i protest. På sin blogg skriver hon "Jag skäms å era vägnar. Och ni ska veta hur besviken jag är."

Hon har reagerat starkt på artiklarna om miljonrepresentationen och har mejlat Tillväxtverket och bett om att få bli löst från sitt ambassadörsskap.

60 extra miljoner

Samtidigt går näringsminister Annie Lööf och handelsminister Ewa Björling gemensamt ut på Expressens debattsida i dag och berättar att Tillväxtverket ska användas för att fortsätta utveckla turismen i landet. 60 miljoner kronor öronmärktes i januari till myndigheten.

– Det är nya pengar, men beslutet offentliggjordes i januari. Debattartikeln är mer en sammanställning över vad som görs för turismen, säger Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren.

Hur rimmar det här med kritiken mot Tillväxtverket?

– Pengarna går inte till myndigheten utan ska bara kanaliseras via Tillväxtverket för att utveckla turistdestinationer.

Vad tror du att skattebetalarna tänker om det här?

– Jag tror att skattebetalarna förstår vikten av att stärka turistmål runt om i Sverige.

Vad tycker du om tajmingen på utspelet?

– Ja, tajming och tajming. Myndigheten har ett ordentligt arbete framför sig att återskapa sitt anseende och skärpa sina rutiner och riktlinjer kring representation

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: