Arafat kan ha mördats

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Radioaktiva ämnen i huvudduken

Arafat tillsammans med dåvarande svenska utrikesministern Laila Freivalds i Ramallah 2004.
Foto: Scanpix
Arafat tillsammans med dåvarande svenska utrikesministern Laila Freivalds i Ramallah 2004.

PLO-ledarens mystiska död i november 2004 kan ha fått en förklaring.

Tv-kanalen Al Jazeera har analyserat hans kvarlevor under nio månader.

Den palestinske ledaren var fullproppad med polonium-210.

Institut de Radiophysique i schweiziska Lausanne har på uppdrag av tv-kanalen Al Jazeera analyserat Arafats kvarlevor under nio månader. Resultaten publicerades under tisdagen: I spott-, urin- och blodprover som togs när Arafat låg inför döden på ett sjukhus i Paris fanns det höga värden av polonium-210 – samma radioaktiva ämne som dödade den ryska agenten Alexander Litvinenko i London 2006.

Likadant var det i de kläder och ägodelar som lämnades in till forskningsinstitutet av hans änka. På en del av proverna var halterna av polonium-210 tio gånger högre än normalt.

– Jag kan bekräfta att vi har uppmätt en oförklarlig och förhöjd halt av polonium-210 i både Yassir Arafats tillhörigheter och vätskeprover, säger Francois Bochud som är chef på Institut de Radiophysique till Al Jazeera.

Mystisk död

Yassir Arafat dog hastigt i Paris den 11 november 2004. Bara några veckor tidigare hade han varit fullt frisk. Under de åtta år som har gått sedan dess har spekulationerna om orsaken avlöst varandra. Förgiftning, cancer – till och med AIDS var uppe på tapeten ett tag.

Innan Arafat dog drabbades han av diarréer, kräkningar och tappade mycket i vikt. Symptom som nästan helt överensstämmer med dem för Alexander Litvinenko.

Forskarna vid det schweiziska institutet slår fast att så mycket som 60 till 80 procent av all polunium-210 som hittades på Arafats tillhörigheter inte kommer från naturliga källor. På hans underkläder uppmättes till exempel halter på 180 millibecquerel medan ett par underkläder från en man i testgruppen bara visade på 6,7 millibecquerel.

Välkänt institut

Enligt Al Jazeera är det schweiziska institutet bland världens främsta inom sitt område. De har bland annat gjort analysarbete för FN i samband med krigsförbrytelserna i Östtimor och forna Jugoslavien.

2005 gjorde lät tidningen New York Times en samling oberoende experter göra en analys på blodprover från den döde PLO-ledaren. De fann då inga tecken på förgiftning men konstaterade att Yassir Arafat hade dött av den mystiska blodsjukdomen DIC som får blodet att koagulera i ådrorna.

Publicerad: