Nyheter

Män åtalade för att mörda Vilks släpps

Av: 

Linda Hjertén

TT

Konsthallen Röda Sten utrymdes efter terrorlarmet natten till den 11 september. Till vänster: Lars Vilks.
Konsthallen Röda Sten utrymdes efter terrorlarmet natten till den 11 september. Till vänster: Lars Vilks.

NYHETER

De tre män som åtalats misstänkta för planer på att mörda konstnären Lars Vilks släpps efter drygt tre månader i häkte.

Det meddelade Göteborgs tingsrätt strax efter att den sista rättegångsdagen slutat.

– Min klient är oerhört lättad, säger en av männens advokat.

I sin slutplädering yrkade åklagaren på att de tre skulle dömas för förberedelse till mord, alternativt stämpling till mord, till fängelse inte understigande tre år.

Släpps i dag

Men en stund efter att den sista rättegångsdagen avslutats meddelade Göteborgs tingsrätt att männen nu släpps i väntan på domen den 20 januari.
Domaren i målet menar att det inte finns skäl att ha dem fortsatt häktade.

Männen har suttit häktade i drygt tre månader.

– Min klient är oerhört lättad. Jag pratade också med hans familj och de är uppsluppna och glada över att han kommer hem, säger advokat Urban Gilborne till TT.

Han ser beslutet att häva häktningen som ett tecken på att rätten anser männen oskyldiga.

– Jag har hela tiden hävdat att bevisningen är svag, säger han.

Greps 11 september

Männen greps den 11 september på centralstationen i Göteborg av snickarklädda poliser, misstänkta för förberedelse till terrorbrott. 

Samma kväll utrymdes cirka 400 besökare från konsthallen Röda sten efter rapporter om bombhot.

Några dagar senare ändrades brottsrubriceringen till att gälla förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks, som skulle ha bevistat utställningen.

Motivet skulle vara Vilks teckningar av profeten Muhammed.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnströms bevisning bestod av ett antal indicier som hon anser sammantaget skulle räcka för att fälla männen.

Bland annat hade männen, som kommer från Somalia och Irak, en viss kartläggning av Vilks nedskriven på papper, en av dem greps med en fickkniv på sig och de hade rekognoserat i och kring konsthallen.

En av männen gick även in i Röda Stens konsthall samma dag som konstbiennalen öppnades. Där inne frågade han flera personer om Lars Vilks skulle komma till utställningen.

Inne på konsthallen träffade han kommunalrådet Thomas Martinsson som han kände sedan tidigare. Han berättade för honom att han skulle vilja träffa Lars Vilks för att fråga varför denne hackade på islam hela tiden. Han ville också att Martinsson skulle vara med vid ett eventuellt möte.

"För att vi är muslimer"

I ett telefonförhör på onsdagen vittnade en kvinnlig polis med skyddad identitet om att Säpo spanade på männen i ett par månader innan de greps i september. Varför de övervakades kunde hon inte säga.

Alla tre advokaterna har underkänt åklagarens bevisning och krävt att åtalet skulle ogillas och att deras klienter skulle försättas på fri fot.

– Vi sitter här därför att vi är muslimer. Det finns inget som kopplar oss till terrorgrupper, sade en av de åtalade innan förhandlingen avslutades.

Att de nu släpps ur häktet kan tyda på att tingsrätten inte kommer att fälla dem till ansvar för brott eller för en mildare rubricering än den åklagaren yrkat.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter