Romney tog trippelseger

Publicerad 2012-04-04

NEW YORK. Barack Obamas utmanare i höstens presidentval kommer med all sannolikhet att heta Mitt Romney.

Han tog en trippelseger i natt och har därmed detroniserat sina rivaler.

– Snart har vi en president i Vita huset som tar ansvar igen, jublade ex-guvernören under segertalet.

VINNARE Mitt Romney firade i natt. Med all sannolikhet blir han Barack Obamas utmanare i valet.

Nej, främste utmanaren Rick Santorum kapitulerar inte efter nattens förluster i District of Columbia, Maryland och viktiga Wisconsin

– Det är fortfarande jag som är det ende sanna konservativa alternativet, slog han trotsigt fast under ett tal i natt och svor på att fortsätta kämpa till det bittra slutet.

Men matematiskt har den förre senatorn i princip ingen chans alls att komma ikapp nattens segrare och förmodligen vill han bara ha en chans att inte bli förnedrad i hemstaten Pennsylvania i nästa val om tre veckor.

Sedan kan Mitt Romney – som nu har mer eller mindre entusiastiskt stöd av nästan samtliga republikanska tungviktare, inklusive Sarah Palin – inleda huvudmatchen mot Barack Obama.

Smocka efter smocka

I princip började den redan i natt när den 65-årige ex-guvernören från Massachusetts under sitt triumfatoriska segertal i Milwaukee riktade smocka efter smocka mot presidenten.

– Presidenten försöker undandra sig ansvaret för vad som hänt det här landet under hans överinseende, till exempel hur ekonomin kraschat och bensinpriserna stigit, hette det.

– Men snart har vi en president i Vita huset som tar ansvar igen, det lovar jag. Jag ska inte bara rätta till det Obama förstört, till skillnad från honom kommer jag att ta på mig de fel jag begår.

Nämnde Romney vid namn

Ett annat tecken på att det nu i praktiken är klart vilka som ska gå upp i det verkliga tungsviktsmötet är att Obama i natt för första gången nämnde Romney vid namn tidigare under tisdagen.

Vid ett lunchmöte pratade han om vad han kallade ”den sociala darwinismen” i det drastiska budgetförslag Paul Ryan, den republikanske ordföranden i representanthusets budgetkommitté, presenterat.

– En av mina opponenter, guvernör Mitt Romney, har sagt att han vill genomföra den budgeten under sin första dag i Vita huset. Han har till och med kallat den underbar. Det är inte ett ord man hör särskilt ofta när det handlar om budgetar, sa presidenten.

Kampen om Vita huset har börjat på allvar.