Experten: Så maxar du högskoleprovet

Uppdaterad 2013-02-18 | Publicerad 2012-03-26

Ska du göra högskoleprovet i vår?

Här är tipsen och knepen för dig som vill få bra resultat.

– Förbered dig med att göra gamla prov, säger Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket.

Dags för högskoleprovet? Här är tipsen för att lyckas.

Den 31 mars är det dags för årets första chans att skriva högskoleprovet.

I år har 65 500 personer anmält sig till provet, vilket är en liten minskning jämför med ifjol.

För att lyckas med provet finns det några knep att ta till för att vara väl förberedd. Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, avslöjar de bästa tipsen:

1. Öva med gamla prov. ”Förbered dig med gamla prov. Det finns flera på Studera.nu.

2. Läs böcker och texter. ”Läser du mycket så har du lättare för delproven som handlar om läsförståelse. Men det kanske inte är något som du gör inför ett prov, utan det gör du under en längre tid. Det gäller att du läser mycket och läser lite mer avancerade texter, både fack- och skönlitteratur och dagstidningar. Både på svenska och engelska.

3. Repetera matematiken. ”Många av uppgifterna har utformats och ligger på samma nivå som gymnasiets kurs matematik A. Det kan vara ett bra tips att repetera matematiken”.

4. Träna på att läsa diagram och tabeller. ”Det finns gamla prov på Studera.nu som du kan göra”.

5. Viktigt under provdagen. ”Det är viktigt att läsa igenom under dagen vad du ska göra och inte stressa. Fastnar du någonstans gå vidare till nästa fråga så att du inte ägnar för mycket tid vid en del av provet. Det finns en rekommenderad tid för varje del inom varje prov-pass. Det kan du öva på genom att göra proven på Studera.nu. Då ser du hur mycket tid du måste lägga vid varje del. Det kan vara så att du har lättare för vissa delar och svårare för andra. Se till att vara utvilad och äta ordentligt.

Vilka misstag är vanliga?

– Det kan vara om man inte har sett proven tidigare. Att man inte tittat på gamla prov, då blir man nog överraskad. Sedan kan det vara att man fastnar på vissa uppgifter som man har särskilt svårt för. Det kan även vara att man bli stressad, det är en speciell situation,  säger Åsa Rurling.

Här hittar du gamla prov att öva på.

Minimedia

ANNONS

Följ ämnen i artikeln