”Vi ska restaurera det här landets storhet”

avPer Bjurman

Foto: Scanpix
Romney och Ryan.

NEW YORK. De konservativa i USA har just sett en dröm besannas.

Paul Ryan blir Mitt Romneys vicepresidentkandidat.

– Vi ska restaurera det här landets storhet,  säger den 42-årige kongressledamoten från Wisconsin.

Vid ett framträdanden i Norfolk i Virginia nu på lördagseftermiddagen bekräftade Mitt Romney det som blev känt redan under gårdagsnatten.

Han har valt Paul Ryan som sin ”running mate” i höstens presidentval.

– Han är en ledare och en man av karaktär och värderingar, konstaterade den republikanske huvudkandidaten.

– Alla kanske inte delar hans åsikter, men ingen har någonsin ifrågasatt hans integritet. Tillsammans är vi det här landets comeback-team.  

”Ett land av skuld”

Ryan själv, som sin ringa ålder till trots suttit i kongressen sedan 1999, spann sedan vidare på just comebacktemat. 

– Vi ska restaurera det här landets storhet, hette det.

– USA befinner sig vid en kritisk punkt. Vi är just nu ett land av skuld, tvivel och förtvivlan. Men vi kan fortfarande vända det här.

Som det anstår en vicepresidentkandidat passade han också på att angripa rivalen på den demokratiska sidan.

– Under de två år när han hade full kontroll över kongressen fick president Obama igenom varje del av sin agenda. Men inget blev bättre. Det är ett stort misslyckande, vi har inte råd med fyra år till av samma politik.

Med sitt val av Ryan lyckas Romney i ett slag skapa helt ny entusiasm bland de konservativa väljare han tidigare haft avsevärda svårigheter att övertyga.

Ses som hjälte

Trebarnspappan från lilla Janesville i Wisconsin är i och för sig ingen socialkonservativ ikon av samma sort som Rick Santorum, men i gengäld en av kongressens verkliga ekonomiska ”hökar” och ses i exempelvis i Tea Party-rörelsen som en hjälte sedan han här om året presenterade det radikala budgetförslag som i princip skulle avveckla de stora trygghetssystemen i USA.

Även Obama-kampanjen är emellertid nöjd med namnet Paul Ryan – tack vare samma omtvistade budgetförslag.

Det kommer att användas som det främsta redskapet i försöken att utmåla Romney som en extremist som bara värnar höginkomsttagare.

– Mitt Romney har valt en vicepresidentkandidat som delar den felaktiga uppfattningen att kraftigt sänkta skatter för de förmögna och ökade bördor för medelklassen på något sätt leder till en starkare ekonomi, konstaterade Obamas kampanjmanager Jim Messina i ett uttalande redan under lördagsförmiddagen.

– Tillsammans skulle Mitt Romney och Paul Ryan ta oss bakåt genom att upprepa samma katastrofala misstag som tog oss in i den här krisen.