Mars-bilderna som blåser liv i konspirations- teorierna

NYHETER

LONDON. Nasas Mars-strövare har knappt hunnit landa.

Men redan spekuleras i vad bilderna från den röda planeten faktiskt visar.

Konspirationsteorier kring en försvunnen fläck på Curiositys bilder sprids nu på nätet.

Curiosity är den största rymdfarkosten som skickats till en annan planet. Stor som en personbil och 900 kilo tung landade fordonet den 5 augusti. Bland annat ska strövaren undersöka planetens förmåga att hysa liv och väntas arbeta under minst ett marsår, ungefär motsvarande två jordår.

Men bara dagar efter landningen har konspirationsteorier börjat spridas kring fordonet. Med hjälp av flera kameror, både låg- och högupplösta har Curiosity börjat skicka hem bilder av vår närmsta planet och det är bilder från en av kamerorna som väckt uppmärksamhet, skriver Daily Mail.

På de första bilderna syns en svag, men ändå tydligt synlig fläck vid horisonten mitt i bilden.

Men så, två timmar senare, när satelliten Mars Reconnaissance Orbiter återigen passerade över Curiosity och kunde skicka hem nya bilder var plötsligt fläcken borta.

Bilderna togs av den av Curiositys kameror som kallas Hazcam och nu har internet svämmat över med teorier från experter och amatörer kring vad fläcken på de första bilderna faktiskt är.

En teori är att Hazcamen på 200 millisekunder lyckats fånga kraschlandningen av rymdskeppet som förde Curiosity till Mars yta.

Men en ingenjör som arbetar med Nasa-projektet säger till LA Times:

– Det vore en vansinnig tillfällighet.

I stället avfärdar han formationen vid horisonten som troligen smuts på linsen.

Men samtidigt har forskare vid Nasa gått igenom högupplösta bilder av Curiositys landning och kommit fram till att Hazcamen varit riktad rakt mot den plats där rymdfarkosten kraschat och därför väljer Nasas forskare att inte utesluta att det faktiskt kan ha varit kraschlandningen som fångades på bild.

– Jag tror inte man kan avfärda det. Det är värt att undersöka, säger uppdragschefen Michael Watkins, enligt Daily Mail.

Mars har under lång tid farit föremål för olika teorier kring rymdvarelser, ufon och marsianer. En klassiker är bilden som Viking 1 sände hem till jorden den 25 juli 1976. På bilden syntes vad som kunde tolkas som en avbild av ett mänskligt ansikte.

Omedelbart var konspirationsteoretiker i gång och hävdade att ansiktet var utomjordingars verk.

Men bilden kunde senare avfärdas som en synvilla. Bilder tagna av samma föremål från andra vinklar av Mars Reconnaissance Orbiter och Mars Global Surveyor kunde visa att det bara var en stor stenformation på mars yta.