Spektakulärt stjärnfall i kväll

Foto: Läsarbild/Robert Nilsson
STJÄRNGLANS ÖVER UPPSALA Robert Nilsson såg det spektakulära stjärnfallet utanför Uppsala vid 22-tiden. ”Det var inget ljus som förstörde så vi kunde se det riktigt bra. Det var väldigt vackert..”

avLinda Aziz

NYHETER

20 stjärnfall per timme. I helgen passerar jorden meteorbältet Perseiderna och då gäller det att ha önskelistan och solstolen redo.

– Stjärnfallen kommer att bli riktigt häftigt att se på, som ett fyrverkeri, säger Gunnar Sporrong, föreståndare på Slottskogsobservatoriet i Göteborg.

Foto: SCANPIX
Stjärnfallet från Perseiderna sett från Kalifornien, USA, 2009.

Från klockan tio på kvällen ända fram till gryningen kommer ett magiskt stjärnspel pågå på himlen både på lördags- och söndagskvällen.

– Man kommer se sjärnfallet ovanför horisonten över hela Sverige där det är stjärnklart, säger Gunnar Sporrong.

Robert Nilsson såg det spektakulära stjärnfallet utanför Uppsala vid 22-tiden.

– Jag och min sambo stod vid Skärfältet i Uppsala. Det var inget ljus som förstörde så vi kunde se det riktigt bra. Det var väldigt vackert, säger han.

Upphettad luft

Detta stjärnfallet heter Perseiderna och härstammar från kometen Swift-Tuttle som senast passerade jorden 1992 och som kommer tillbaka först om ungefär 110 år. När dammkornen som kometen släpper ifrån sig kommer in i atmosfären brinner de upp, och det är den upphettade luften efter den som skapar själva stjärnfallet.

– De rör sig 50 kilometer i sekunden, så det gäller att ha ögonen öppna, säger Gunnar Sporrong.

Ha tålamod

Själv kommer han ta med sig en solstol och sätta sig med fötterna mot öster i Botaniska trädgården i Göteborg för att beskåda skådespelet.

– Det blir ungefär 20 stjärnfall per timme, så det gäller att sitta i en bekväm position och ha tålamod. En solstol eller filt rekommenderas så man slipper få nackspärr, annars behöver man ingen utrustning, säger han.