Nyheter

Pagrotsky KU-anmäler regeringen efter festfiffel

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Reagerade på Aftonbladets avslöjande

Leif Pagrotsky (S) KU-anmäler regeringen.

Det efter Aftonbladets avslöjande om näringslivsdepartementets dyra julfest – som redovisats som seminarium.

– Det som kommit fram är förskräckligt, säger Pagrotsky till Aftonbladet.

Leif Pagrotsky.
Leif Pagrotsky.

Aftonbladets avslöjande om näringsdepartementets luddiga redovisning av sin julfest för 616 000 kronor har nu fått Socialdemokraterna att reagera.

Riksdagsmannen Leif Pagrotsky uppmanar i sin anmälan riksdagens konstitutionsutskott, KU, att granska hur regeringskansliet hanterat offentliga handlingar.

– Jag har varit statsråd i 10 år, längre än någon i alliansen, och jag har aldrig under den perioden kommit på tanken att bryta mot grundlagen genom att förhala utlämnandet av en offentlig handling, säger Leif Pagrotsky och fortsätter:

– Om de uppgifter som förekommit i media och i Aftonbladet stämmer är det ytterst allvarligt. Grundlagen är solklar: där står att en handling skall lämnas ut. Genast. Lagen medger inte att man ska skicka det till någon mellaninstans som ska kontrollera.

– Det är en viktig sak i en demokrati att allmänheten via sina ombud, media, ska kunna ta del av information. Vi måste vårda det politiska systemet. Det som kommit fram nu är förskräckligt och det är KU:s sak att ta reda på om det är sant.

”Är grundlagsskyddad”

Pagrotsky påpekar att de offentliga handlingar som begärts ut inte lämnats ut tillräckligt snabbt, utan först efter att kontakt tagits med den politiska ledningen.

”Innan utlämnandet passade man på att ändra i det begärda materialet och dessutom lämnade man delar av de begärda handlingarna till ett konkurrerande medium innan Aftonbladet fick ut dem. Detta kan inte vara förenligt med den grundlagstext som reglerar allmänhetens möjligheter att få ta del av allmänna handlingar”, skriver Pagrotsky i sin anmälan.

Han vill också att KU granskar att regeringskansliet infört nya rutiner, som fördröjer utlämnandet av allmänna handlingar. Varje gång medier begär ut handlingar, går dessa först till pressavdelningen på berört departement.

”Det är synnerligen allvarligt när regeringen på olika sätt försvårar för allmänheten att få ta del av allmänna handlingar, inte minst mot bakgrund av att rättigheten är grundlagsskyddad”, skriver Leif Pagrotsky.

Även V anmäler

Under eftermiddagen meddelade Vänsterpartiet att man KU-anmäler Näringsdepartementet.

- Det är anmärkningsvärt att regeringen på detta sätt har lagt hinder i vägen för allmänheten att ta del av allmänna handlingar. Offentlighetsprincipen är en grundbult i vår demokrati, och det är oerhört viktigt att det inte tummas på reglerna, säger Kent Persson, näringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Lööfs sekreterare: "Enligt praxis"

Aftonbladet söker näringsminister Annie Lööf (C) för en kommentar. Hennes pressekreterare Jonas Pettersson svarar:

– Regeringskansliet lämnar skyndsamt ut allmänna handlingar. Vi har som ambition att ge allmänheten och journalister en hög servicenivå och mot den bakgrunden så välkomnar vi att det sker en granskning med anledning av Leif Pagrotskys anmälan.

– Jag kan också konstatera att i de aktuella ärendena så lämnades de begärda handlingarna ut mindre än två dygn efter att begäran kommit in.

Stämmer det att att begäran först gått till departementets pressavdelning?

– Nej, pressavdelningen har fått information om att handlingen skulle delas ut. Det är den praxis som finns. Om det begärs ut handlingar är det bra att veta för dem handlingen berör. Det kan vara bra att veta om man kommer att bli kontaktad, säger Jonas Pettersson.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: