"Månen ska bli den 51:a staten"

avMikael Stengård

NYHETER

Newt Gingrich siktar mot stjärnorna

Foto: ap
Newt Gingrich med sin fru Callista. Newt tror inte bara att han vinner över de andra republikanska presidentkanidaterna. Han har även tagit ut segern mot Obama i förskott.

Den republikanska presidentkandidaten Newt Gingrich siktar mot stjärnorna – och lovar att månen ska bli USA:s 51:a stat.

– Det är definitivt möjligt inom nio år.

Newt Gingrich förvånade många när han i en debatt på Brevard College under valkampanjen i Florida i veckan avslöjade sina storslagna planer för månen. Inom nio år ska en permanent månbas byggas och som ska bli USA:s 51:a stat

– När vi har 13 000 amerikaner boende på månen, då har vi vad som krävs för att det ska bli en stat, sa Gingrich.

Ska åka till mars

Han lovade också att amerikanska astronauter senast 2020 ska ha satt sina fötter på mars.

Gingrich kritiserade också hårt nedläggningen av Nasas program för rymdfärjor och kallade landets nuvarande rymdforskning för en ”tragedi”.

– Jag är trött på att höra att vi måste försiktiga, och jag är trött på att höra att vi måste begränsa vår teknik som är över 50 år gammal.

"Måste ha djärva idéer"

Konkurrenterna Mitt Romney och Rick Santorum kritiserade snabbt Gingrich rymdplaner och kallade dem för "önskefantasier".

Men Gingrich står på sig.

– Du väcker inte den amerikanska nationen med triviala, byråkratisk och rationella mål. Du måste ha djärva idéer och visioner för att lyckas.

– Jag är amerikan, och amerikaner är instinktivt mer grandiosa eftersom vi tror på en mer storslagen framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM