Här hittas knark hos polischefen

Av: Tord Westlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnans 53-årige sambo misstänks för drogsmuggling: Allt detta kommer som en blixt från klar himmel för mig

AMFETAMIN OMBORD När polisen sökte igenom den 53-årige mannens segelbåt hittades amfetamin och pengar. Här låter polisen bogsera iväg båten efter fyndet.
Foto: Foto: TORD WESTLUND
AMFETAMIN OMBORD När polisen sökte igenom den 53-årige mannens segelbåt hittades amfetamin och pengar. Här låter polisen bogsera iväg båten efter fyndet.

Polischefens 53-årige sambo misstänks för omfattande knarksmuggling.

Vid en husrannsakan i parets hem och segelbåt hittades vapen, narkotika, stöldgods och en halv miljon kronor i kontanter.

– Allt detta kom som en blixt från en klar himmel för mig. Jag mår skitdåligt och har sjukskrivit mig, säger polischefen till Aftonbladet.

Foto: Foto: TORD WESTLUND
STÖLDGODS OCH KONTANTER Polisens tillslag mot hemmet som polischefen delar med 53-åringen pågick i flera timmar i går. Bostaden, garaget och andra utrymmen söktes igenom. ”Totalt har vi hittat omkring en halv miljon kronor och vi har även hittat vapen i ett utrymme”, uppger en källa till Aftonbladet.

Aftonbladet avslöjade i förrgår att den kvinnliga polischefen i en mellansvensk stad anmälde sin sambo försvunnen. Av sina kollegor fick hon då veta att han gripits på Åland misstänkt för grovt narkotikabrott.

53-åringen greps tillsammans med en 39-åring efter en tids spaning, uppger finsk polis. När svenskarna klev av färjan på Eckerö var de skuggade. Poliserna såg hur männen stannade och gömde något i skogen.

När de kört vidare undersöktes skogsområdet med knarkhundar.

– Där fann vi en markgömma med amfetamin och hasch säger Teijo Ristola, förundersökningsledare vid finska Centralkriminalpolisen.

Grova brott

När två personer från orten senare kom för att hämta knarket greps de av poliser som gömt sig i terrängen. Även svenskarna greps och har nu häktats vid Ålands tingsrätt, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Polisutredningen leds av den finska polisen. De misstänker att den kvinnliga polischefens 53-årige sambo smugglat narkotika från Sverige till Åland under en längre tid.

– Det faktum att 53-åringen bott ihop med polischefen har varit en trygghet för honom att inte åka fast, säger en nära bekant till mannen.

En halv miljon

Aftonbladet var på plats vid husrannsakan hemma hos polischefen och 53-åringen i går eftermiddag. Tillslaget pågick under flera timmar och genomfördes av poliser från Uppsala, som tagit över den svenska delen av utredningen

från det län där polischefen arbetar. En handfull polismän genomsökte bostaden, garage och andra utrymmen.

Även sambons segelbåt på ett varv undersöktes. I den hittades amfetamin och pengar, uppger en poliskälla för Aftonbladet.

– Totalt har vi hittat omkring en halv miljon kronor och vi har även hittat vapen i ett utrymme, säger källan.

Väcker starka känslor

Var vapnen hittades vill Uppsalapolisen inte uppge. Däremot bekräftar de att fynd gjorts på flera platser.

– Vi har hittat narkotika och stöldgods på samtliga platser där vi gjort husrannsakan, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för Uppsalapolisen.

Är även polischefen misstänkt för brott?

– I dagsläget är bara de två männen brottsmisstänkta.

Enligt Aftonbladets källor väcker ärendet starka känslor inom myndigheten. En polisinspektör säger irriterat:

– Det känns egendomligt att husrannsakan gjordes först en vecka efter att polischefens sambo gripits. Normalt sker detta samma dag vid grovt narkotikabrott.

Säkerhetsansvarig

Poliser i länet där polischefen jobbar har länge varit kritiska till att hon bott ihop med en person med kriminellt förflutet. Speciellt eftersom hon tills för några år sedan var ansvarig för skalsäkerheten för hela polismyndigheten direkt under länspolismästaren.

53-åringen hade just avtjänat ett ettårigt fängelsestraff för grova stölder när han blev tillsammans med polischefen för omkring fem år sedan. Hans medgärningsman i det fallet är samma person som polischefens sambo nu häktats tillsammans med, misstänkta för knarksmugglingen.

Polischefen säger till Aftonbladet att tillslaget mot sambon slagit ner som en blixt från en klar himmel, men är i övrigt fåordig.

– Jag mår skitdåligt och har sjukskrivit mig, säger hon.

Publicerad: