Kritik efter att patient dog på akuten

avTT

Foto: Johan Nilsson / TT
Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för att inte uppfylla god vård. Arkivbild.

En kvinna som led av återkommande tarmvred avled på akuten i Malmö – över fyra timmar efter att hon sökt sig dit. Nu kritiseras akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö av Inspektionen för vård och omsorg för att inte uppfylla god vård, rapporterar Sydsvenskan.

Händelsen inträffade förra sommaren, och kvinnan hade då en återkommande historik med besvär och operationer. Vid det sista besöket dröjde det dock tre timmar innan patienten undersöktes av kirurg. Efter att röntgenbilder analyserats och personalen konstaterat tarmvred beslutades det om operation. Men då var det försent, och kvinnan dog av hjärtstopp i operationssalen.

Vården kritiseras nu för att kvinnan inte undersöktes av en specialist tidigare under dagen, samt att den ST-läkare som undersökte henne hade behövt bättre stöd.

Efter det inträffade har sjukhuset förändrat schemaläggningen för läkare under utbildning och förstärkt handledningen, skriver Sydsvenskan.