Sjukhuspengar försvinner – till skatteparadiset

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT

Bygget av nya Karolinska, som tidigare kritiserats, är återigen föremål för kritik.

Ett företag som slutit avtal med Stockholms läns landsting om projektet är inblandat i skatteupplägg i miljardklassen i Luxemburg.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska bli ”ett flaggskepp för svensk sjukvård” och notan för skattebetalarna är skyhög. Kontraktet att bygga och underhålla det nya sjukhuset är värt minst 52 miljarder skattekronor.

Hård kritik

Upphandlingen innan byggstarten har tidigare kritiserats hårt. Privata aktörer bjöds in för att komma med bud för att bygga, finansiera och driva fastigheten fram till år 2040. Leverantörerna skulle komma in med fasta pris för att minska skattebetalarnas risk. Upphandlingsformen kallades OPS - Offentlig privat samverkan.

Problemet var att endast en spelare, SHP - Swedish hospital partners, kom med ett anbud.

Budet antogs och det kritiserades hårt då prislappen i och med avsaknaden av konkurrens i princip kunde bli hur hög som helst, enligt kritikerna.

– Jag tycker att det står i strid med sunt förnuft, säger läkaren Anders Lundberg som skrivit rapporten ”Skandalen nya Karolinska”.

Skatteflykt

Bakom SHP står det svenska byggföretaget Skanska och det brittiska investmentbolaget Innisfree.

Nota för projektet hamnade till slut på omkring 52 miljarder skattekronor.

Men den konstiga upphandlingen och avsaknaden av konkurrens är inte det enda som varit märkligt i affären ”Nya Karolinska”.

SVT:s Uppdrag granskning kan nu avslöja att investmentbolaget Innisfree i sin skatteplanering slussat enorma summor pengar, över 1 miljard skattekronor, till Luxemburg - för att undvika skatt.

Reportrarna från tv-programmet har tagit del av interna dokument, som läckt från konsultbolaget Price Waterhouse Coopers (PwC).

”Besviken”

 I dokumenten framgår hur bolaget byggt komplicerade konstruktioner och låna ut pengar mellan de olika bolagen - allt i syfte att minimera skatt.

– Jag är inte lurad. Däremot kan jag känna mig besviken, att så här mycket pengar försvinner utan att skattas, vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholm och högst politiskt ansvarig.

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT1 på onsdag 26 november klockan 20:00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM